Sint Nicolaaskerk

Sint Nicolaaskerk KLEINDeze Rooms-Katholieke kerk is de tweede kerk met deze naam in Amsterdam.

Deze prachtige kerk ligt tegenover het Centraal Station aan de Prins Hendrikkade en loopt door tot aan het water van de Oudezijds Kolk. De Sint-Nicolaaskerk is een Rooms-Katholieke kerk. De kerk is gebouwd in de periode 1884-1887 naar een ontwerp van architect Adrianus Bleijs (1842-1912). De Sint-Nicolaaskerk is de tweede kerk met deze naam in Amsterdam. De eerste, de huidige Oude Kerk, is tijdens de Alteratie in 1578 aan de Rooms-Katholieken ontnomen.

Sint Nicolaaskerk gevelDe kerk is gebouwd als een driebeukige kruisbasiliek en bestaat uit een schip en een enkel transept. Achterin het schip bevindt zich het koor, waarnaast, in de hoeken van het transept en het schip, twee kapellen liggen. Op de kruising van schip en transept staat een hoog opgaande, achthoekige toren met barokke koepel en lantaarn, met daarboven weer een kruis.

Na een periode van verwaarlozing werd in 1999 een kostbare restauratie van interieur en exterieur voltooid. Nu is het een actieve gemeente met een liturgie die voornamelijk gericht is op contemplatie en soberheid. Naast de Katholieke missen in het Nederlands en het Spaans, is er iedere zaterdag een Anglicaanse, gezongen vesper uitgevoerd door een van de koren die de kerk rijk is. Ook het schitterend opgeknapte 19e eeuwse Sauer-orgel komt regelmatig aan bod in speciale orgelconcerten, waar organisten uit de hele wereld komen concerteren.

Het beeld van Sint Nicolaas prijkt op de gevel van de kerk. Sint Nicolaas is deSint Nicolaaskerk klein beschermheilige van zeelieden en prostituees. De Sint Nicolaaskerk staat dan ook, heel toepasselijk, precies tussen het IJ en de Wallen. Als u uit het Centraal Station komt, kunt u het grote, imposante gebouw niet missen.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond met wandelroute van Amsterdam Oude Stad leidt u via een stadswandeling langs interessante bezienswaardigheden in het oude centrum van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl