Speurtochten voor scholen

Dat Amsterdam een geweldige plek is voor een schoolreis of studententrip is al meer dan eens gebleken; wij ontvangen regelmatig leerlingen van basisscholen, middelbare scholen en studenten voor een speurtocht. Sommige scholen komen zelfs jaarlijks terug! Wij hebben speurtochten voor alle leeftijden in zowel het oude centrum van de stad als in de Jordaan.

Beschikbare speurtochten

Onderstaand de diverse speurtochten die wij aanbieden. Als je niet zeker weet welke tocht geschikt is voor jouw leerlingen sturen we je graag een voorbeeld-stoppunt van de verschillende speurtochten toe.

 • Speurtochten voor kinderen t/m 12 jaar
  • De Kinderspeurtocht Oude Stad duurt circa 2 uur. Tijdens de tocht worden onderwerpen behandeld als de VOC en de Gouden Eeuw en komen jullie langs diverse bezienswaardigheden zoals het Paleis op de Dam. De speurtocht is erop gericht de kinderen al speurend en interactief meer kennis op te laten doen over het heden en verleden van Amsterdam.
  • De Kinderspeurtocht Jordaan en grachten duurt tevens circa 2 uur. De speurtocht behandelt de hofjes, bijzondere gebouwen en de geschiedenis van de grachten en van de Jordaan op een speelse manier.
 • Speurtochten voor oudere leerlingen of studenten
  • De Speurtocht Oude Stad duurt circa 3 uur en gaat door het oude centrum van Amsterdam, waar Chinatown ook onderdeel van uitmaakt. Deze tocht is meer geschikt voor middelbare scholieren of studenten.
  • De Jordaanspeurtocht duurt circa 3 uur en loopt door de gehele Jordaan heen. Tijdens de tocht worden verschillende onderwerpen over deze buurt behandeld. Deze speurtocht is geschikt voor middelbare scholieren of studenten.

Hoe gaat het in zijn werk?

De leerlingen lopen de speurtocht in groepen van ongeveer 5 tot 8 personen per groep. De tocht lopen de scholieren (bij jonge kinderen o.l.v. eigen begeleiders) op eigen gelegenheid. Iedere groep krijgt een pakket met een plattegrond waarop de stoppunten staan aangegeven, een beschrijving van de bezienswaardigheden en een invulformulier met pen. De leerlingen zullen moeten samenwerken en de taken verdelen: zij moeten de weg vinden, de antwoorden zoeken, invullen en puzzelen.

Groepen van 25 personen of meer helpen wij graag op weg: één van onze medewerkers verwelkomt de groep bij het startpunt en zorgt ervoor dat elk groepje op een ander punt in de route begint, zodat zij elkaar niet in de weg lopen. Omdat de route in een cirkel loopt (waar je begint, daar eindig je), lopen de groepen als het ware achter elkaar aan. Aan het einde komen alle groepen weer samen.

De docent ontvangt een gesloten envelop met de juiste antwoorden. Zo kunnen jullie na afloop zelf beoordelen hoeveel vragen juist beantwoord zijn. Het materiaal mogen jullie na afloop houden, wat betekent dat jullie enkel bij de start een medewerker van Amsterdam Oude Stad zullen zien.

Plan je bezoek aan Amsterdam

Je kunt de speurtocht telefonisch of per mail bij ons inplannen. Geef hierbij aan dat het om een schoolspeurtocht gaat en hoeveel personen de speurtocht gaan doen. Wij plannen de speurtocht dan samen met jullie in en bereiden het materiaal voor. Groepen vanaf 25 personen geven wij graag ter plaatse uitleg.

De speurtocht kan uitgebreid worden met een gezamenlijke vaartocht over de grachten. Van onze partner Lovers mogen wij een rondvaart van 1 uur aan scholen aanbieden voor € 8,50 pp, wanneer de speurtocht wordt afgenomen. De normale prijs voor deze rondvaart is € 19,00 pp. Zo betaal je dus slechts € 13,50 per leerling voor een compleet uitje! Wij adviseren graag indien jullie je uitje willen uitbreiden met een museumbezoek of andere activiteit.

Details

 • 5 à 8 personen per groep

 • 2 à 3 uur

 • € 5,00 per leerling

 • Betalen met CJP-geld is mogelijk

Reacties op schoolspeurtochten

 • "Met veel plezier en enthousiasme hebben onze leerlingen vandaag de speurtocht gedaan, bedankt voor de prettige samenwerking."

 • "De leerlingen en begeleiders vonden het fantastisch, waren erg enthousiast en hebben een boel opgepikt en geleerd."

Nieuwsbrief