Skip to main content
 • Speurtochtwandeling middelbare school Amsterdam
 • Kinderspeurtocht Amsterdam
 • Speurtocht Oude Stad

Speurtochten voor scholen

Amsterdam is een geweldige plek voor een schoolreis! Regelmatig gaan leerlingen van basisscholen, middelbare scholen en (internationale) studenten op pad met onze speurtochten om al wandelend de oude stad te ontdekken. Veel scholen komen zelfs jaarlijks terug! Wij hebben speurtochten voor alle leeftijden in zowel het oude centrum van de stad als in de Jordaan. Onze Engelstalige speurtochten worden vaak gebruikt tijdens uitwisselprogramma's of om buitenlandse studenten op ontspannen wijze kennis te laten maken met Amsterdam.

Een speurtocht voor elke leeftijd

Tijdens de wandelroute geven we informatie over de bezienswaardigheden en stellen we (meerkeuze)vragen: niet al te moeilijk om de spirit erin te houden maar je moet wel echt op de plek zijn om de vraag te beantwoorden. Soms is het makkelijk, soms een doordenker. Zonder dat ze het in de gaten hebben leren ze over de geschiedenis van Amsterdam en we hopen dat er een competitiegevoel tussen de groepen ontstaat zodat de leerlingen fanatiek worden.

 • Kinderspeurtochten
  • De Kinderspeurtocht Oude Stad (ca 2 uur). Tijdens de tocht worden onderwerpen behandeld als de VOC en de Gouden Eeuw en kom je langs diverse bezienswaardigheden zoals het Paleis op de Dam. De speurtocht is erop gericht de kinderen al speurend op interactieve wijze kennis te laten maken met het heden en verleden van Amsterdam.
  • De Kinderspeurtocht Jordaan en grachten (ca 2 uur). De speurtocht komt langs hofjes, bijzondere gebouwen, de grachten en behandelt de geschiedenis van de Jordaan op een speelse manier. Op de route zijn veel speeltuintjes en ook de Westerkerk, de hofjes en de zwembadpas van Kees de Jongen komen aan bod.
 • Speurtochten voor middelbare scholieren en studenten (beschikbaar in het Nederlands en Engels)
  • De Speurtocht Oude Stad (2,5 uur) en gaat door het oude centrum van Amsterdam, waar Chinatown ook onderdeel van uitmaakt. O.a. de Dam, Rembrandt, de VOC, de Zeedijk en de Oude Kerk komen aan bod. Er is ook een versie met korte quotes en meerkeuzevragen.
  • Tijdens de Jordaanspeurtocht (2,5 uur) ontdek je de veelzijdige Jordaan van noord tot zuid. Onderwerpen die aan bod komen: hofjes, de opstanden, de Jordaan als arbeiderswijk, de oorlog en Anne Frank, Theo Thijssen en Multatuli, de moskee en uiteraard het ontstaan van de Jordaan en de typische kenmerken van de voormalige volksbuurt. Er is ook een versie met korte quotes en meerkeuzevragen.

Hoe werkt het?

De leerlingen lopen de speurtocht in groepen van ongeveer 6 tot 8 personen per groep. De tocht lopen de scholieren (bij jonge kinderen o.l.v. eigen begeleiders) op eigen gelegenheid. Iedere groep krijgt een klembord met een geplastificeerde plattegrond waarop de stops staan aangegeven, een beschrijving van de bezienswaardigheden en een pen. Groepsleden moeten samenwerken en de taken verdelen: de weg vinden, de antwoorden zoeken, invullen en puzzelen.

Elk groepje begint op een ander punt in de route, zodat zij elkaar niet in de weg lopen. Omdat de route in een cirkel loopt (waar je begint, daar eindig je), lopen de groepen als het ware achter elkaar aan. Aan het einde komen alle groepen weer samen. Wij sturen het materiaal van tevoren per post toe met instructies.

De juiste antwoorden zijn toegevoegd in een gesloten envelop, om na afloop te beoordelen hoeveel vragen juist beantwoord zijn. Het materiaal hoeft niet ingeleverd te worden.

Reserveer de speurtocht

Je kunt de speurtocht telefonisch of per mail bij ons inplannen. Geef hierbij aan dat het om een schoolspeurtocht gaat en hoeveel personen de speurtocht gaan doen. Wij helpen je graag bij het bepalen van de best passende speurtocht voor de leeftijd en het niveau van jouw groep en sturen vrijblijvend een aantal voorbeeldstops, zodat je kunt beoordelen of de toch geschikt is voor jouw groep.

De speurtocht kan uitgebreid worden met een gezamenlijke vaartocht over de grachten. Van onze partner Lovers mogen wij een rondvaart van 1 uur aan scholen aanbieden voor € 10,50 pp (basisschool en voorgezet onderwijs), wanneer de speurtocht wordt afgenomen. De normale prijs voor deze rondvaart is € 17,50 pp.

Combineer de speurtocht en vaartocht en betaal slechts € 15,50 per leerling voor een leuk en leerzaam uitje in Amsterdam! Wij adviseren graag indien als jullie het uitje willen uitbreiden met een museumbezoek of andere activiteit.

 • 6 à 8 leerlingen per groep
 • ca. 2,5 uur
 • € 25 per groep

 • Betalen kan ook met CJP tegoed

 • Contact
"Met veel plezier en enthousiasme hebben onze leerlingen vandaag de speurtocht gedaan, bedankt voor de prettige samenwerking."
"De leerlingen en begeleiders vonden het fantastisch, waren erg enthousiast en hebben een boel opgepikt en geleerd"

"Het was helemaal fantastisch! Ik heb van zowel de juf als de ouders die mee waren als de leerlingen hele positieve verhalen gehoord. Echt een aanrader dit uitje! Het weer zat mee, dat gaf het nog weer extra glans inderdaad. Dank voor het meedenken en snelle reageren, echt heel fijn."
Basisschool groep 6 - korte route

Speurtochten in Amsterdam

Nieuwsbrief