Skip to main content

Zeedijk

De Zeedijk is eind 13e eeuw aangelegd om Amsterdam te beschermen tegen de talloze overstromingen die de stad teisterden. De Zeedijk beschermde tegen het verraderlijke water van het IJ en de Zuiderzee. Mede hierdoor kon Amsterdam zich ontwikkelen tot een belangrijke haven- en handelsstad. De dijk is, 700 jaar na aanleg, nog steeds zichtbaar. De Zeedijk is bekend om zijn authentieke panden, originele en gerestaureerde gevels en maakt deel uit van Chinatown. Je vindt er speciale winkels, lunchrooms en restaurants en niet te vergeten de enige Boeddhistische Tempel in Amsterdam. Bij ambachtelijke Slagerij Vet haal je een Broodje Zeedijk. Die móet je geproefd hebben!

Houten huis op de Zeedijk

Vroeger waren de huizen in Amsterdam van hout. Er zijn van deze oude huizen slechts twee bewaard gebleven. Eén in het Begijnhof en één op de Zeedijk. Het houten huis op de Zeedijk vinden we op nummer 1. Het is gebouwd tussen 1546 en 1550. Vroeger zat hier een herberg waar zeemannen hun vertier zochten. Tegenwoordig vinden we er café In 't Aepjen van eigenaar Ger van der Valk. De kamers boven het café horen bij hotel NH Collection Amsterdam Barbizon Palace.

Festivals op de Zeedijk

Op de Zeedijk worden elk jaar in augustus de Hartjesdagen gevierd, met de hoge hakken race en het buurtontbijt. De jaarlijkse haringparty in juni wordt veelvuldig bezocht en tijdens het Red Light Jazz festival in mei kun je op veel plaatsen van live jazz genieten. Michael en Diana van Café ZILT verwelkomen liefhebbers van speciaalbieren en whisky in hun gezellige café. Voor een likeurtje, goed glas wijn of ander drankje kun je terecht bij Jeroen van Café De Roode Laars. Daarna ben je vast helemaal in de mood voor een avondje karaoke bij Casablanca Muziek

Nieuwsbrief