Skip to main content

Zuiderkerk

De Zuiderkerk ligt vlakbij het Huis de Pinto, het meest historische gebouw op de Sint Antoniesbreestraat. Tegenover het Huis De Pinto staat het Zuiderkerkhofspoortje, dat toegang geeft tot het Zuiderkerkhof; het plein rond de Zuiderkerk. Tijdens de zomermaanden is het mogelijk om de Zuiderkerktoren te beklimmen.

Bouw van de kerk

De Zuiderkerk is de eerste en dus de oudste Protestantse kerk van de stad, gebouwd na de Reformatie. De architect was Hendrick de Keyser (1565-1621), die ook in de kerk begraven ligt. De eerste steen werd gelegd in 1603, waarna de bouw drie jaar stil stond wegens geldgebrek. In 1611 werd de kerk dan toch voltooid, hoewel het daarna nog drie jaar duurde voordat de toren af was.

Huidige functie

De laatste kerkdienst in de Zuiderkerk, een huwelijksvoltrekking, was in 1929 en daarna heeft het gebouw verschillende functies gehad. Zo deed het dienst als mortuarium tijdens de hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog en was het tijdelijk een locatie van het National Historisch Museum. De kerk is nu te huur voor evenementen.

De Zuiderkerk is een stop op onze interactieve speurtochtroute voor volwassenen, waarbij je in ca. 3 uur al wandelend, lezend en puzzelend de geschiedenis van de oude stad ontdekt.

Nieuwsbrief