Skip to main content

Bloemgracht

De Bloemgracht is aangelegd in de eerste helft van de 17e eeuw en verbindt de Prinsengracht met de Lijnbaansgracht. Zoals overal in de Jordaan waren er ook aan de Bloemgracht fabriekjes gevestigd, zoals een lakenweverij en suikerraffinaderij. In 1635 kwam er aan de Bloemgracht ook een bekende drukkerij: Blaeu. Deze is bekend van de 'Grooten Atlas van Blaeu' en verhuisde later naar de Gravenstraat.

De Drie Hendricken

De drie panden aan Bloemgracht 87, 89 en 91 zijn De Drie Hendricken, eigendom van vereniging Hendrick de Keyser sinds eind vorige eeuw. Deze vereniging beheert en verhuurt historische panden in Nederland. De drie huizen met trapgevels dateren uit 1642 en zijn erg goed bewaard gebleven. Je denkt misschien dat de gevelstenen, 'Steeman', 'Landman' en 'Zeeman' verwijzen naar het beroep van de oorspronkelijke bewoners, maar dat is niet juist. Ze verwijzen naar drie manieren van leven: het leven van een stedeling, een dorpeling en een zeeman.

Bruggen aan de Bloemgracht

Brug 120: de Atlasbrug bij de Derde Leliedwarsstraat, vernoemd naar de Atlas Maior van Blaeu.
Brug 121: Rosa Overbeekbrug, bij de Tweede Leliedwarsstraat, vernoemd naar de vriendin van Kees de Jongen uit het boek van Theo Thijssen.
Brug 123: Kees de Jongenbrug, hoofdpersoon in het gelijknamige boek.

Je passert de Bloemgracht op onze Jordaanspeurtocht voor volwassenen (ca. 3 uur), waarbij je al wandelend op eigen gelegenheid de geheimen van de Jordaan ontdekt.

Nieuwsbrief