Skip to main content

Kloveniersburgwal

De Kloveniersburgwal was tot het einde van de 16e eeuw de buitenste stadsgracht van oud Amsterdam. De gracht dient zijn naam aan de geweren (klovers) waarmee een deel van de schutterij (kloveniers) er schietoefeningen deed. Op de hoek van de Kloveniersburgwal en de Amstel stond een herberg waar de kloveniers na het oefenen aten en dronken. In de herberg hingen grote portretten van de kloveniers. Het meest beroemde groepsportret van een schutterscompagnie is Rembrandts ‘De Nachtwacht’. De herberg wordt nog steeds gebruikt en is nu hotel NH Collection Amsterdam Doelen.

Trippenhuis

Het opvallende gebouw aan Kloveniersburgwal 29 is het Trippenhuis. Gebouwd in 1662, was dit het huis van de familie Trip. Deze familie was rijk geworden door handel in oorlogsmateriaal, waaronder artillerie, munitie en zelfs complete oorlogsschepen. De schoorstenen van het huis hebben de vorm van kanonnen. Het Trippenhuis is met ruim 22 meter een van de breedste woonhuizen van Amsterdam. Tegenwoordig is de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen hier gevestigd.

Het smalle huisje

Tegenover het Trippenhuis, op Kloveniersburgwal 26, staat een zeer smal huisje. De breedte is aan de voorzijde slechts 2.44 meter (aan de achterzijde ongeveer 5 meter). Het verhaal gaat dat de voorgevel even breed is als de voordeur van het Trippenhuis. Een bediende van de familie Trip zou tijdens de bouw van het Trippenhuis hebben gezegd: "Ik zou graag een huis hebben zo breed als de voordeur van het Trippenhuis." Met de restanten van het bouwmateriaal zou dit huisje voor hem gebouwd zijn. Dit mooie verhaal is echter niet waar, want toen het huisje gebouwd werd in 1696, was Hendrick Trip al overleden.

Nieuwsbrief