Skip to main content

Lauriergracht

De Lauriergracht verbindt de Prinsengracht met de Lijnbaansgracht en telt maar liefst 36 rijksmonumenten. Bekende bewoners waren kunsthandelaar Hendrick van Uylenburgh, kunsthandelaar en oom van Saskia van Uylenburgh, Rembrandt´s eerste vrouw. Ook kunstschilders Govert Flinck en George Breitner woonden aan de Lauriergracht. Eeuwige roem kreeg de gracht dankzij schrijver Multatuli. Droogstoppel, hoofdpersonage uit zijn wereldberoemde boek Max Havelaar, woonde op de Lauriergracht.

Multatuli en Lauriergracht 37

Multatuli (pseudoniem voor Eduard Douwes Dekker) begon zijn boek Max Havelaar met de beroemde tekst: "Ik ben makelaar in koffie en woon op de Lauriergracht No 37". Het boek bevatte ook het bijzondere verhaal van Saïdjah en Adinda en heeft diepe indruk gemaakt op latere generaties. Op Lauriergracht 37 bevond zich de fictieve koffiemakelaardij 'Last & Co'. Destijds was hier een klooster gevestigd en dus geen koffiemakelaardij. Een bordje naast de deur van het woonhuis met ´Last & Co., Makelaars in Koffij' verwijst naar het boek Max Havelaar. Op de Torensluis aan de Singel staat een standbeeld van Multatuli en op de Noordermarkt staat een standbeeld van Woutertje en Femke, personages uit het boek Woutertje Pieterse. 

Stadswandeling Jordaan

De Lauriergracht is een stop op onze speurtochtwandeling door de Jordaan voor volwassenen, waarbij je tijdens een 3 uur durende wandeling op eigen gelegenheid al lezend en puzzelend de Jordaan ontdekt.

Nieuwsbrief