Skip to main content

Munttoren

De Munttoren is 35 meter hoog en wordt ook wel 'De Munt' genoemd. Op deze plek stond vroeger een stadspoort: de Regulierspoort, gebouwd in de periode 1480 tot 1487. Samen met de Waag en de Schreierstoren was deze poort onderdeel van de Middeleeuwse stadsmuur. Het Rembrandtplein was toen nog een weiland, maar al snel werd de stad uitgebreid en verloor de poort haar functie. In 1618 werd de stadspoort door brand verwoest en men besloot slechts 1 toren weer op te bouwen. De bekende 17e eeuwse architect Hendrick de Keyser gaf de toren een achtkantige bovenbouw met een uurwerk met 4 wijzerplaten.

Munten

De naam van de Regulierspoort veranderde in Munttoren in 1672, toen Amsterdam tijdelijk het recht van muntslag kreeg. Muntplaatsen Dordrecht en Enkhuizen waren namelijk onbereikbaar, omdat Franse troepen grote delen van Nederland bezet hielden. Er zijn maar liefst 15 miljoen gouden dukaten gemunt.

Carillon in de Munttoren

De beurs aan het Rokin gaf zijn carillon met 22 klokken aan de munttoren in 1668, toen er geen plaats meer was vanwege een uitbreiding. Er werden dat jaar meteen klokken toegevoegd en tegenwoordig bestaat het carillon uit maar liefst 38 klokken. De grootste klok weegt bijna 2.000 kilo! Elke zaterdag om 14.00 uur kun je hier genieten van een concert van stadsbeiaardier Gideon Bodden.
Nieuwsbrief