Cafés in de Jordaan

Rooie Nelis

Café Rooie Nelis in de Jordaan

Laurierstraat 101

In 1937 opende het café zijn deuren. Toen het openging was Sien Blommers-Ruwaard, beter bekend als Blonde Sien, tien jaar oud. Haar vader, Rooie Nelis, begon het café omdat hij in de kolenhaven niet genoeg verdiende. Haar moeder had wat geld gespaard en daarmee konden ze starten. In 2012 bestond het café 75 jaar. In de loop der jaren kwam prinses Beatrix er vier keer op bezoek. Voormalig premier Jan Peter Balkenende zat hier elke week met zijn studentenvereniging achter een pot bier. Ook Johnny Jordaan en Willy Alberti waren hier kind aan huis. De succesvolle tv-serie 't Schaep met de 5 Pooten' is gebaseerd op de gebeurtenissen in dit café. In september 2019 moest Blonde Sien het café sluiten om gezondheidsredenen.

't Papeneiland

Café 't Papeneiland in de Jordaan

Prinsengracht 2

Het gebouw is een rijksmonument stamt uit 1622, dat sinds 1896 een café is. Het heet niet voor niets Papeneiland: er is een oude vluchtroute van de katholieke schuilkerk op Prinsengracht 7 naar dit pand op nummer 2. De resten van deze vluchtgang zijn nog te zien in het café. Eind mei 2011 ontving het café niemand minder dan de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton. Hij was speciaal naar het café gekomen om er appeltaart te eten. Een uur voor de oud-president kwam, kreeg eigenaar Tieltje een telefoontje of hij een plaatsje kon reserveren voor de oud-president. Na het gebruikelijke gemopper, “Eigenlijk doen we dat nooit, maar vooruit dan maar”, werd er toch maar een plekje voor Clinton vrijgehouden. En hij kwam. Een maand later kreeg Tieltje een brief van de oud-president waarin hij hem hartelijk bedankte voor de 'delicious apple pie'.

't Smalle

Sint Andrieshofje Egelantiersgracht Amsterdam

Egelantiersgracht 12

Oorspronkelijk een jenever- en likeurstokerij in 1780 opgericht door Peter Hoppe, die later verhuisde naar Schiedam. Het is zeker niet het oudste café van Amsterdam – daar is altijd veel discussie over – maar wel een authentiek bruin café. Er staat ook nog een heus drankorgel, een tap niet voor bier, maar voor sterke drank. Uniek in Nederland! In het café wordt geen muziek gedraaid; vermaak elkaar maar met een goed gesprek! Ook op het terras aan de Egelantiersgracht is het heerlijk vertoeven.

Saarein

Café Saarein in de Jordaan

Elandsstraat 119

Op de hoek met de Elandsstraat bevindt zich café Saarein. Het is niet zomaar een café, maar het eerste vrouwencafé van Nederland. Sinds 1978 toen de zaak werd overgenomen van Saar en jawel, Rein. Het authentieke interieur uit de vroege 20e eeuw is nog steeds bewaard en is daarmee een van de weinige échte bruine kroegen in Amsterdam. In de jaren zeventig werd het bezocht door vrouwen van over de hele wereld. Mannen mochten er toen niet in. Dat vonden niet alle mannen fijn en er zijn wel eens schoten gevallen. Het is tegenwoordig open voor alle mensen die 'queer minded' zijn, en van muziek, pool en een flinke flirt houden.

Nieuwsbrief