Cultuurhistorische foto's Plan Waterloo

nweUilenburgerstr 02

Openbare expositie van historische foto's aan de Nieuwe Uilenburgerstraat.

Na afsluiting van de herinrichting van het pleintje in de zomer van 2009 heeft het bewonersinitiatief 'Plan Waterloo' in oktober 2009 het projectvoorstel ontwikkeld om historische foto’s te exposeren in de openbare ruimte van de Nieuwe Uilenburgerstraat. In de beeldbank van het Stadsarchief hebben zij documentaire foto's in zwart/wit gevonden van de Joodse markt in de Nieuwe Uilenburgerstraat die in 1935 zijn gemaakt door de in Oostenrijk geboren joodse fotograaf Wolf Suschitzky. Na acht maanden voorbereiding zijn op 28 juni 2010 drie foto’s van Wolf Suschitsky in groot formaat op vinyldoeken in staalkabelframes geplaatst aan de gevel van het verdeelstation van Alliander (voorheen Nuon) voor het pleintje in de Nieuwe Uilenburgerstraat. De formaten zijn: 3.43 x 2.75 meter (2x) en 1.70 x 2.75 meter (1x).

Aan de muur van de gemeentelijke Dienst IVV, naast de gevel van Alliander, is op 13 juli 2010 de bijbehorende gevelplaquette met informatie omtrent de fototentoonstelling geplaatst. Op deze gevelplaquette zijn de drie foto’s van Wolf Suschitsky gegraveerd, samen met één foto uit het Stadsarchief uit 1943, waarop een praktisch lege Nieuwe Uilenburgerstraat te zien is met de ghettoborden ‘Joodsche wijk / Judenviertel’.
De expositie heeft als doel om bewoners, de buurt en vooral ook toeristen te kunnen laten genieten van het culturele verleden van de wijk en mensen te attenderen op de historische feiten middels de plaquette.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond met wandelroute van Amsterdam Oude Stad leidt u via een stadswandeling langs interessante bezienswaardigheden in het oude centrum van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl