Woutertje Pieterse en Femke

Woutertje Pieterse en Femke

Noordermarkt

Het standbeeld van Woutertje Pieterse en Femke is ter ere van het boek 'Woutertje Pieterse', geschreven door Multatuli. Woutertje Pieterse is de tweede roman van Multatuli en ook één van zijn bekendste op 'Max Havelaar' na. Frits Sieger heeft het beeld van de twee hoofdpersonen gemaakt in opdracht van de gemeente. Het beeld werd geplaatst in 1976.

Het boek

Multatuli wilde in eerste instantie niet dat het boek los werd gepubliceerd, dit heeft zijn weduwe na zijn dood gedaan waardoor hij nooit van het succes heeft kunnen meegenieten. Het boek speelt zich af in Amsterdam en gaat over Woutertje Pieterse. Hij is een jongen met veel dromen en nieuwschierigheid maar wordt geremd door de kleinburgerlijkheid van zijn omgeving. Een jongen met veel ideeën die zich stoort aan de bekrompenheid en het gebrek aan het open staan voor verandering. In het boek beschermt hij Femke's was tegen een stel kwajongens en krijgt een kus als beloning. Dit speelt zich af op de Noordermarkt, vandaar dat het stambeeld van de twee personages op deze plek is gevestigd. Het boek wordt gezien als één van de klassiekers in de Nederlandse literatuur.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van de Jordaan en grachtengordel leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl