Theo Thijssen

Theo Thijssen

Lindengracht

Op de 100e geboortedag van Thijssen, 16 juni 1979, werd zijn standbeeld onthuld door de toenmalige burgemeester Wim Polak. Het standbeeld is gemaakt door Hans Bayens en bevindt zich op de Lindengracht. Theo Thijssen is mede bekend door de hoofdfiguur van zijn roman over de bijna 12-jarige Kees Bakels. En wie Kees Bakels zegt, zegt ook: de zwembadpas. Het was een speciale manier van lopen ontwikkeld door Kees waardoor je sneller vooruit komt. Je loopt als het ware alsof je voorover valt.
Maar Theo Thijssen was naast de geestelijk vader van Kees de jongen nog veel meer. Hij was onderwijzer, vakbondsman, sociaal-democratisch kamerlid en bovenal ook Amsterdammer en Jordanees. Hier geboren als zoon van een schoonmaker ging hij met een beurs van het rijk naar de Rijkskweekschool voor Onderwijzers in Haarlem. Theo Thijssen stelde, ondanks het destijds nog heel autoritaire onderwijs, altijd het kind centraal en hij ging ervan uit dat naar school gaan en les krijgen voor kinderen plezierig moest zijn. Een visie die we nog steeds van harte onderschrijven.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van de Jordaan en grachtengordel leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl