Eenheid de Sterkste Keten

Eenheid de Sterkste Keten

Noordermarkt

Op de Noordermarkt tegenover de Boomstraat staat het standbeeld 'Eenheid de sterkste keten'. Dit standbeeld is geplaatst in 1987 ter nagedachtenis van de Jordaanoproer in 1934. Sophie Hupkens heeft het beeld ontworpen; het zijn drie vrouwen die verbonden zijn door een brede band. Dit staat symbool voor de vrouwen die zich verenigden tegen de kortingsmaatregelen van Colijn, wat de Jordaanoproer veroorzaakte.

De Jordaanoproer

In de jaren 30 waren er in Nederland sterk groeiende economische problemen. Dit zorgde voor nog meer economische ongelijkheid en een stijgende werkloosheid, met name in oudere arbeidersbuurten zoals de Jordaan. Veel gezinnen leefden in kleine huizen met slechte leefomstandigheden en leden honger. In meerdere wijken waren al maatregelen getroffen maar hulp in de Jordaanbuurt bleef lang achterwege en de werkloosheid bleef stijgen. Op 4 juli 1934 vond er een protestvergadering in de Jordaan plaats, georganiseerd door het 'Werlozen Strijd Comité'. Na deze vergadering gingen bezoekers de straat op wat uitmondde tot een hevige demonstratie. De volgende dag waren de opstanden nog niet voorbij; de bewoners dreigden bruggen in brand te steken, straten werden gebarricadeerd en opgebroken. De politie trad hierbij hevig op en later zelfs het leger in opdracht van minister-president Hendrik Colijn. Gezien het aantal gewonden en zelfs doden, naast dat het oversloeg op andere arbeidersbuurten, kon het niet langer zo. Op 9 juli was de oproer zo goed als voorbij en werd de schade hersteld. Ondanks het feit dat er opstanden waren in andere buurten was het nergens zo hevig als in de Jordaan.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van de Jordaan en grachtengordel leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl