Beelden Johnny Jordaanplein

Beelden jordaanplein

Elandsgracht

Op de Elandsgracht aan de kant van de Prinsengracht is een plein geheel in het teken gesteld van de bekendste Amsterdamse volkszangers: Het Johnny Jordaanplein. Het plein lag er na het ontstaan in de jaren ’70 wat verlaten bij; toen na het overlijden van Johnny Jordaan (1989) met ingezameld geld een standbeeld van hem op de Elandsgracht werd geplaatst in 1991 werd er een actie opgezet om dit stukje Jordaan ook naar deze volkszanger te noemen. Niet veel later was het Johnny Jordaanplein een feit. Later zijn er ook beelden van Tante Leen (1994), Johnny Meijer (1996), Manke Nelis (2005) en Bolle Jan en Mien Froger (2010) bijgevoegd.

Beelden Johnny Jordaanplein

Transformatorhuisje

transformatorhuisjetransformatorhuisje AchterkantNa de renovatie van het plein is het oude transformatorhuisje dat voorheen op de kop van het plein stond niet meer terug geplaatst. Het kleurrijk beschilderde huis toonde tussen de schilderingen teksten waarvan delen uit de smartlappen van Johnny Jordaan komen: “De parel van de Jordaan”, “Bij ons in de Jordaan zal de leefbaarheid voortbestaan” en “Oh Amsterdam, wat ben je mooi, hou ’t zo”.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van de Jordaan en grachtengordel leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl