Noordermarkt

Noordermarkt

Noordermarkt, iedere zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur

"Het lijkt hier wel de Noordermarkt" is wat men in het begin van de 17e eeuw riep. Op de Noordermarkt, die voorheen de Princenmarkt heette, was namelijk een vodden- en lapjesmarkt en daarom ontzettend druk en rommelig. Vrouwen ging 's maandags 'lapjes keeren' waardoor de maandag bekend werd als lapjesdag, maar de markt groeide ook uit tot een centrum van de duivenhandel. De markt vond eerst plaats tussen de Prinsengracht en het Noorderkerkhof dat daar gevestigd was. In 1688 is het kerkhof verplaatst vanwege een ruimtegebrek.
foto door Chico Boomba, bijgesneden door Amsterdam Oude Stad

Schoon drinkwater

In het midden van de 18e eeuw was de stad nog steeds niet van vers drinkwater voorzienNoordermarktplein en dronken velen voornamelijk uit de grachten, die al flink vervuild waren. Op veel plekken in de stad werd er geboord om een plek te vinden waar een put kon worden gegraven met helder water. Ookal was het water nog redelijk troebel; op de Noordermarkt had men eindelijk succes. De aflsuiter van de verswaterbak is nu nog te vinden tegenover het pand op nummer 9.

Tegenwoordig

Tegenwoordig is er nog steeds een populaire markt op de Noordermarkt op zaterdag. Maar er is nu veel meer te vinden dan alleen lappen en vogels! Van antiek servies, tot hedendaagse kunst en van kleding tot heerlijke delicatessen, het is een markt waar je je ogen uit kijkt. Aangrenzend is er een biologische markt en om de hoek zit er ook nog een dagmarkt op de Lindengracht.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van de Jordaan en grachtengordel leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl