Zeven Keurvorstenhofje

Zeven Keurvorstenhofje

Tuinstraat 199-225
Open voor bezoekers, geen openingstijden bekend.

Het Hofje De Zeven Keurvorsten is een hofje in de Tuinstraat. Het stichtingsjaar van dit hofje is niet precies bekend; het is gesticht in de 17e eeuw, vermoedelijk rond 1645, door buskruitmaker Cornelis Martenszoon Pronck. Hij kocht in 1641 de grond tegenover de stadstimmertuin waarop dit hofje werd gebouwd. Eerst bouwde men zeven huisjes langs de Tuinstraat, die bedoeld waren voor armlastige, oudere rooms-katholieke dames van onbesproken gedrag, zoals men nog kan lezen in het eerste reglement, wat in de doorgang van het hofje hangt. reglement In 1724 werden hierachter nog eens zeven huisjes bijgebouwd, waardoor er een binnenhofje ontstond. Ook de oorsprong van de naam van dit hofje is niet precies bekend. In een kasboek uit 1739 wordt voor het eerst gesproken over het ‘Pronckenhofje genaamd De Zeven Keurvorsten.’ Mogelijk ligt de oorsprong hiervan in een wat cynische benaming door omwonenden, die weinig moesten hebben van de rooms-katholieke kerk en de katholieke bewoners van het hofje. Aanvankelijk stonden er slechts zeven huisjes, misschien was elk huisje vernoemd naar een keurvorst.

In 1940 zijn enkele kleine woningen samengevoegd. Het hofje is sindsdien nog tweemaal volledig gerestaureerd en gerenoveerd. Zeven woningen zijn samengevoegd tot 4 woningen, waarna er nog 12 woningen resteren. De woningen in het hofje worden nog steeds verhuurd als sociale-huurwoningen. De voordeur van het hofje ziet er dicht uit, maar overdag is het hofje doorgaans geopend!

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van de Jordaan en grachtengordel leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl