Claes Claesz. Anslohofje

Claes Claesz Anslohofje

Eerste Egelantiersdwarsstraat 1-5, Egelantiersstraat 26-50
Open voor bezoekers, geen openingstijden bekend.

Dit hofje is gelegen tussen de Egelantiersstraat, de 1ste Egelantiersdwarsstraat en de Tuinstraat. Het beslaat daarmee een flink terrein. De hofjes verschillen daarin van de stadshuizen, op hun smalle percelen. Het Claes Claeszhofje is eigenlijk een samenvoeging van twee hofjes: het Zwaardvegershofje en het Claes Claesz. Anslo’s hofje. Het laatste is één van de eerste hofjes van Amsterdam en toen het complex in de jaren zestig gerestaureerd werd, bevond het zich in erbarmelijke staat. Veel gebouwen lijken oud, maar zijn dat in werkelijkheid niet. hofjeHet eerste gedeelte is het oorspronkelijke Claes Claesz. Anslo’s hofje. De doopsgezinde lakenhandelaar Claes Claeszoon Anslo woonde aan de Nieuwendijk, maar was afkomstig uit Noorwegen. Net als veel andere rijke burgers bezat hij een stuk grond in de Jordaan. In drie huisjes in hun tuin aan de Egelantiersstraat boden Anslo en zijn vrouw vanaf 1616 gratis onderdak aan arme bejaarden. Tevens bepaalden zij dat deze armenzorg moest worden voortgezet na hun dood.

Aan de Tuinstraat nr. 35 en 37 is nog altijd de ingang van het Zwaardvegershofje te zien. fonteinIn tegenstelling tot de hofjes uit de 19de eeuw, met hun monumentale toegang, is de toegang tot het 17de eeuwse Anslo Hofje eenvoudig. Deze deur is nu afgesloten en verwijst naar de ingang van het huidige Claes Claeszhofje om de hoek.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van de Jordaan en grachtengordel leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl