Lijnbaansgracht

Lijnbaansgracht

Deze lange gracht kent vele gezichten en bevindt zich aan de grens van de Jordaan. Goed bekend van deze gracht is het drukbezochte gedeelte langs de Marnixstraat van het Raamplein tot aan de Rozengracht. Hier vindt u tevens het busstation Elandsgracht. Op de foto hiernaast is echter een minder bekend gedeelte te zien met huizen aan weerszijde.
In de 19de eeuw is er een deel van de Lijnbaansgracht gedempt. Voorheen liep deze gracht door vanaf de Brouwersgracht tot aan de Muiderpoort in Amsterdam, de oude stadspoort op het Alexanderplein in Amsterdam Oost. 

De lijnbaansgracht heeft haar naam te danken aan de touwslagerijen, ook wel lijndraaiers genoemd. Deze ambacht verwerkte garens tot touw. Dit werd gedaan door hele lange smalle stroken met garen die door een spinner werden aangedreven en op die manier werden uitgelopen tot touw. Voor deze ambacht was veel ruimte nodig waardoor de touwslagerijen in die tijd aan de rand van de stad werden geplaatst.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van de Jordaan en grachtengordel leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl