Egelantiersgracht

Egelantiersgracht

De gracht is, als onderdeel van de Jordaan, aangelegd in de eerste helft van de 17e eeuw tijdens een van de grote Amsterdamse stadsuitbreidingen; de zogenaamde Derde Uitleg. In de Jordaan zijn veel grachten en straten naar bloemen vernoemd. Een egelantier is er een van uit de heesterfamilie. De huizen in deze buurt zijn deels gebouwd voor handwerkslieden en zijn dus vaak wat kleiner dan de grote panden aan bijvoorbeeld de Herengracht. De meeste panden aan de Egelantiersgracht zijn nu woonhuizen huizen uit de 17e eeuw staan naast de nieuwbouw. Zes van de elf Jordanese grachten zijn in de 19e eeuw gedempt. De Egelantiersgracht, de Bloemgracht, de Lauriergracht, de Looiersgracht en Passeerdersgracht behielden waterverbinding tussen de Prinsengracht en de Lijnbaansgracht. Bij de bouw van de Jordaan handhaafde men het patroon van de oude pansemertbrug met cafepoldersloten. Bij de aanleg van de grachtengordel volgde men dan een patroon dat zich in een halve cirkel om de oude stadskern boog. Daardoor ligt de Egelantiersgracht schuin ten opzichte van de grachtengordel en sluit deze niet aan op de de bruggen over de Prinsengracht.

Bruggen

Brug 124, de Pansemertbrug - De naam van deze vaste brug herinnert waarschijnlijk aan de pensmarkt die hier in de 17de eeuw gehouden werd maar het is ook goed mogelijk dat deze brug juist de naam heeft verworven door een gegeven ode aan de apotheker Hendrick Cornelisz Panser, die omstreeks de tweede helft van de zeventiende eeuw op de Egelantiersgracht woonde en daar zeer bekend was.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van de Jordaan en grachtengordel leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl