Theo Thijssenschool

Theo Thijssenschool

Basisschool vernoemd naar de Amsterdamse schoolleraar Theo Thijssen.

Wie Theo Thijssen (1879-1943) zegt, zegt Kees de jongen, de hoofdfiguur van zijn roman over de bijna 12-jarige Kees Bakels. En wie Kees Bakels zegt, zegt ook: de zwembadpas. Het was een speciale manier van lopen ontwikkeld door Kees waardoor je sneller vooruit komt. Je loopt als het ware alsof je voorover valt. In 2001 werd er een speciale Zwembadpasdag gehouden met, hoe kan het ook anders, de Eerste Nederlandse Zwembadpaskampioenschappen.
Maar Theo Thijssen was, naast de geestelijk vader van Kees de jongen nog veel meer. Hij was onderwijzer, vakbondsman, sociaal-democratisch kamerlid en bovenal ookPlaquette Amsterdammer en Jordanees.
Hier geboren als zoon van een schoonmaker ging hij met een beurs van het rijk naar de Rijkskweekschool voor Onderwijzers in Haarlem. Theo Thijssen stelde, ondanks het destijds nog heel autoritaire onderwijs, altijd het kind centraal en hij ging ervan uit dat naar school gaan en les krijgen voor kinderen plezierig moest zijn. Een visie die we nog steeds van harte onderschrijven.


In 1947 werd de Westerstraatschool in Amsterdam omgedoopt tot de Theo Thijssenschool. Maar er is sinds die tijd veel veranderd! Zo ook de locatie: sinds 1986 zit de school in de Anjeliersstraat. Daar betrok de Theo van Thijssenschool op nummer 157 het pand van een voormalige katholieke kleuterschool. Een prachtig pand dat in 1927 werd gebouwd in de zogeheten architectonische Amsterdamse-Schoolstijl.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van de Jordaan en grachtengordel leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl