Rooie Nelis

Rooie Nelis

Uniek Jordaans café waar Schaep met de vijf pooten op gebaseerd is.

In 1937 opende het café zijn deuren. Toen het openging was Sien Blommers-Ruwaard, beter bekend als Blonde Sien, tien jaar oud. Haar vader, Rooie Nelis inderdaad, (“vader en moeder waren rood-grijze mensen”, aldus Sien) begon het café omdat hij in de kolenhaven waar hij werkte niet genoeg verdiende. Haar moeder had wat geld gespaard en daarmee konden ze starten. In 2012 bestond het café 75 jaar. In de loop der jaren kwam prinses Beatrix er vier keer op bezoek. En voormalig premier Jan Peter Balkenende zat hier elke week met zijn studentenvereniging achter een pot bier. Ook Johnny Jordaan en Willy Alberti waren hier kind aan huis.
Eli Asser baseerde zijn succesvolle tv-serie “Schaep met de vijf pooten” op de gebeurtenissen in dit horeca-etablissement. Een echt, authentiek Jordanees café waar vroeger nog kon worden gepoft, nu hang er een bordje achter de bar: Wij poffen alleen aardappels.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van de Jordaan en grachtengordel leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl