Lauriergracht 37

Lauriergracht 37

Het adres van de fictieve koffiemakelaar Last & Co uit Max Havelaar.

Max Havelaar

Multatuli (pseudoniem voor Eduard Douwes Dekker) begon zijn Max Havelaar met de beroemde tekst: "Ik ben makelaar in koffie, en woon op de Lauriergracht No 37. Het is mijn gewoonte niet, romans te schrijven, of zulke dingen, en het heeft dan ook lang geduurd, voor ik er toe overging een paar riem papier extra te bestellen, en het werk aan te vangen, dat gij, lieve lezer, zoâven in de hand hebt genomen, en dat ge lezen moet als ge makelaar in koffie zijt, of als ge wat anders zijt." En dat is goed gekomen; wie heeft Max Havelaar, oorspronkelijk bedoeld als aanklacht tegen de Nederlandse wantoestanden in Indië, niet gelezen? Eduard Douwes Dekker heeft met het boek, waarin ook het bijzondere verhaal van Saïdjah en Adinda opgenomen is, diepe indruk gemaakt op de latere generaties.

Lauriergracht 37

Lauriergracht 37 bordVolgens een visitekaartje in het boek bevindt op dit adres de fictieve koffiemakelaardij "Last & Co". Destijds was hier een klooster gevestigd en dus geen koffiemakelaardij; toch is er op het woonhuis dat er inmiddels staat, naast de deur een bord te vinden met daarop de naam van de koffiehandelaar.

Multatuli legt nog uit: "daar is het: een adreskaartje! Die Co. ben ik, sedert de Meyers er uit zijn ... de oude Last is mijn schoonvader."

LAST & CO.
MAKELAARS IN KOFFIE
Lauriergracht No 37

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van de Jordaan en grachtengordel leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl