Gunters en Meuser

Gunters en Meuser

IJzerwarenwinkel in markant gebouw in Amsterdamse schoolstijl.

Wanneer je over de Prinsengracht loopt moet het markante gebouw in Amsterdamse schoolstijl je wel opvallen; van veraf kunt u de sierlijke letters al op het gebouw zien prijken: Gunters en Meuser.

Familiegeschiedenis

Het familiebedrijf kent al een lange geschiedenis in Amsterdam en opende zijn eerste zaakje in 1826 aan de Prinsengracht 46, toen nog een handeltje in schoenmakersgereedschappen en fournituren. Als J.P. Gunters jr. de zaak in 1866 overneemt is het al een gevestigde ijzerwarenwinkel.
In 1876 wordt de firma Gunters en Meuser opgericht door J.P. Gunters jr. (op dat moment 40 jaar oud) en C.F.C. Meuser (26 jaar oud). In deze samenstelling en door de toenmalige uitbreiding van Amsterdam komt de zaak tot grote bloei. Inmiddels gevestigd in het pand aan de Egelantiersgracht 2, wordt in 1882 ook het pand aan de Prinsengracht 108 aangekocht.
In 1917 wordt er flink verbouwd: een modern nieuw gebouw wordt uit gewapend beton opgetrokken en stelt de firma in staat aan alle eisen van het toenmalig zakenleven te voldoen. De architecten Wormser en Vorkink – leerlingen van Berlage trekken het pand op in de “Amsterdamse School” stijl.

Gunters en Meuser hedendaags

Inmiddels heeft de firma beide wereldoorlogen overleefd en telt Gunters en Meuser inmiddels 8 grote vestigingen door het land heen. Het hoofdkantoor zit nog steeds gevestigd in Amsterdam in de panden op Egelantiersgracht 2-6 en Prinsengracht 108.
Het pand in Amsterdamse School stijl aan de Egelantiersgracht siert zich door zijn fraaie smeedwerk. Het om de hoek liggende pand aan de Prinsengracht 108, al gebouwd in 1865, is speciaal door de geknikte voorgevel met één raam op de Egelantiersgracht en drie ramen op de Prinsengracht.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van de Jordaan en grachtengordel leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl