Fatih Moskee

Fatih Moskee

Imposant moskeegebouw aan de Rozengracht in de Jordaan.

Deze in 1927 gebouwde Moskee, destijds een kerk, is van het architectuur Delftse school en ontworpen door architect H.W. Valk.  De stijl van dit gebouw komt neer op een mengeling van gothisch – de twee geveltorens en een spitsboog hier en daar – en romaans: de massieve muren die zowel binnen en buiten het beeld bepalen. Het interieur is een ruimte met veel geel geglazuurde baksteen.

De Zaaier

moskeegebouwZo heette de rooms katholieke kerk met de twee hoge torens die in 1927- 1929 op de Rozengracht werd gebouwd. Zij is in plaats gekomen van de kerk met dezelfde naam op de Keizergracht 22, die dateerde van 1837. Op 31 oktober 1971 was de laatste Eucharistieviering, en in 1974 vestigde zich de Nederlandse Tapijt Centrale in de door de rooms katholieken verlaten kerk.

Moskee

In 1981 was het zover: het kerkgebouw kreeg weer een religieus bestemming. De Turkse gemeenschap vestigde er een Moskee/Turks Islamitisch Centrum. Het interieur van de Fatih Moskee moest er wel veranderd worden. In alle moskeeën van de wereld is de windrichting naar Mekka aangegeven door een wand die er de belangrijkste wand is, met in de wand uitgespaarde Kiblah, ofwel de gebedsnis. Wie het hoofd erheen wendt, wendt het hoofd naar Mekka. Met het altaar als richtpunt lag het oorspronkelijke ruimte juist op het Noord-Westen en daarmee 180° verkeerd. De richting naar Mekka deed er de blik stuiten op de binnengevel van het gebouw, dus op de entree en op de binnenkomende bezoekers. Zodat moest worden besloten tot een draai van 180° ten opzichte van het origineel. Vandaar een nieuwe muur in het interieur, met daarin een gebedsnis, een muur die de vroegere entree aan het gezicht ontrekt en afsluit van binnenuit. Toch is in de gevel aan de Rozengracht nog een bescheiden toegang tot het interieur te vinden. Ze bevindt zich rechts in de hoek, maar ze brengt de bezoeker niet meteen in de gebedsruimte. Eerst is er een lange gang naar een plek waar, volgens het islamitische voorschrift, de kleine wassing gedaan kan worden. Vervolgens kan de gebedsruimte worden betreden, vanaf een plek die voorheen niet ver van het altaar was.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van de Jordaan en grachtengordel leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl