Drie Hendricken

De Drielinghuizen

Drie identieke huizen van Hendrick de Keijser aan de Bloemgracht.

Deze beroemde en zeldzame trapgevel-drieling is gevestigd op de Bloemgracht 87-91. Oorspronkelijk komen deze gebouwen uit 1642 maar veel van de originele details waren vervaagd. Vereniging Hendrick de Keijser heeft de panden opgekocht en gerestaureerd aan het begin van de 20e eeuw. De kruiskozijnen en het glas in lood zijn in de oude staat hersteld: precies zoals het was in de 17e eeuw. In combinatie met de prachtige trapgevels is het een indrukwekkend monument om te zien.

Gevelstenen

Op elk van de gevels, boven de puibalk en de jaartalstenen, staan 3 gevelstenen: De Steeman, De Landman en De Zeeman. Vele denken dat deze de beroepen representeren die de eigenaren hadden destijds. Maar niets is minder waar, eigenlijk verwijzen ze naar een dichtbundel die drie verschillende manieren van leven en werken beschreef: een stedeling, een dorpeling en een zeeman.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van de Jordaan en grachtengordel leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl