Thorbecke

thorbecke

Thorbeckeplein-Herengracht

Johan Rudolph Thorbecke staat bekend als de grondlegger van de democratie in Nederland. Naar aanleiding van de onrust die in Nederland woelde, gaf Koning Willem II in 1848 de opdracht aan Thorbecke om de grondwet te herschrijven. Met deze verandering kwam er meer macht in handen van het volk wat heeft geleid tot de moderne staat. Met onder andere rechtstreekse verkiezingen kwam er meer macht bij het volk wat uiteindelijk de democratie in gang heeft gezet. Thorbecke is ook drie maal Minister van Buitenlandse Zaken geweest. Men sprak ook van drie-Kabinetten Thorbecke, het was duidelijk dat hij een leider was terwijl er nog geen minister President was.

Ferdinand Leenhoff heeft zijn standbeeld ontworpen dat onthuld werd 4 jaar na de dood van Thorbecke, op 18 mei 1876. Thorbecke heeft een aktetas onder zijn arm en de grondwet in zijn hand. Het beeld staat op het Thorbeckeplein alhoewel hij daar niet op uit kijkt. Zijn gezicht staat richting de Reguliersgracht. Het beeld werd verwijderd tijdens de werkzaamheden op het plein in 2011 en zou gedraaid terug geplaatst worden. Toch staat het beeld nog steeds gericht op de Reguliersgracht. Of dit een fout is van de werkers of dat de gemeente er een stokje voor heeft gestoken is niet bekend.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van de Jordaan en grachtengordel leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl