Kokadorus

Kokadorus

Amstelveld

Op het Amstelveld is dit bescheiden standbeeld te vinden, gemaakt in 1977 door Erica van Eeghen. Kokadorus, of Meyer Linnewiel, zoals zijn echte naam was, was geboren in Leeuwarden, maar verhuisde op jonge leeftijd al naar Amsterdam.

Koopman met politieke commentaren

Aangekomen in Amsterdam verkocht hij eerst lucifers op de Kalverstraat, maar toen hij merkte dat hij goed kon verkopen is hij standwerker geworden. Op het Amstelveld verkocht hij toiletartikelen en bretels ("Zó goed! Om je schoonmoeder aan op te hangen!") en stond hij bekend om zijn politieke commentaren. Het verhaal gaat dat hij door Koning Willem III was uitgenodigd op Het Loo te komen spreken, maar dat hij daar aangekomen, overweldigd door de luxe, opeens niet zo gevat meer uit de hoek kon komen en stilviel.

Kokadorus

Sinds zijn jubileum in 1906 noemde hij zichzelf Professor Kokadorus. Waar die naam vandaan komt weet niemand zeker. Het wordt genoemd dat het een samenstelling is van de namen van zijn grootvader Ko, zijn grootmoeder Ka en zijn vader Dorus, maar in werkelijkheid blijken deze personen anders te hebben geheten. In 1934 overleed Kokadorus, “De Keizer der Standwerkers” of, door zichzelf zo genoemd, “De Koopman van Noord-Venetië. Het standbeeld laat Kokadorus zien terwijl hij zijn bretels aanprijst.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van de Jordaan en grachtengordel leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl