Hofje van Brienen

Hofje van Brienen

Prinsengracht 89-133
Dagelijks open voor publiek van 6.00 tot 18.00 uur, op zaterdag tot 14.00 uur. Gesloten op zondag.

In 1797 kocht Arnaut van Brienen een woonhuis, pakhuis en bierbrouwerij, om deze te slopen en een hofje te bouwen. Hij noemde het hofje "Van Brienen´s Gesticht Hofje De Star", waarbij De Star verwijst naar de naam van de bierbrouwerij. Het hofje werd gebouwd door architect Abraham van der Hart en nam enkele jaren in beslag. Arnaut van Brienen maakte nog net zelf mee dat de eerste steen werd gelegd in april 1804. Hij heeft de voltooiing van de bouw niet meegemaakt, omdat hij in december van dat jaar overleed. Hunbinnentuin zoon Willem Joseph van Brienen zorgde ervoor dat het hofje werd afgemaakt, waarna hij ook het reglement opstelde en gedurende 30 jaar de regent was.

In 1806 werd het hofje in gebruik genomen door 20 Roomskatholieke oudere echtparen en 6 mannen. De begane grond was bestemd voor woningen en de bovenverdiepingen werden verhuurd als graanzolders. Later zijn de graanzolders verbouwd tot woonruimten. In de 20e eeuw werd een aantal woningen samengevoegd tot tweekamerwoningen en werden ook de regels versoepeld. 's Avonds ging de deur nog wel op slot, maar de bewoners kregen nog wel een sleutel.

tuin met kerkDe huidige eigenaar is Woningbouwvereniging Het Oosten. Deze vereniging financierde een grootscheepse renovatie om de woningen te laten voldoen aan de normen van deze tijd. Elke woning heeft nu twee of drie kamers en een eigen keuken en badkamer. De binnenplaats van het hofje, waar vroeger de was te drogen en te bleken hing in de zon (bleekveld), is tegenwoordig een mooi aangelegde tuin. De regenten huren het hofje van Het Oosten en regelen de verhuur aan bewoners. Het hofje is nu voor mannen en vrouwen vanaf 45 jaar met een laag inkomen. Zowel gehuwden als ongehuwden zijn welkom en katholiek zijn is geen vereiste meer.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van de Jordaan en grachtengordel leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl