Deutzenhofje

Deutzenhofje

Prinsengracht 855-899
Gesloten voor publiek.

Het Deutzenhofje is het grootste en meest aanzienlijke Amsterdamse hofje uit de 17e eeuw, gesticht in 1692 uit de nalatenschap van Agneta Deutz en in 1694-1695 gebouwd. Mevrouw Deutz, naar wie dit hofje vernoemd is, had voor haar dood de erven gekocht voor ca. f 10.000,- en de regenten benoemd.

Poort

Als je het hofje binnentreedt moet de markante poort opgevallen zijn; hier prijkt in wit marmer de tekst: “Agneta Deutz laat hier haar liefde en godsdienst blyken, Den Armen tot troost, tot voorbeeld van den ryken. Anno 1695”. Naast de tekst vindt men twee “putti”: kinderfiguurtjes, die diverse attributen dragen, zoals de vredespalm, wierookvat, vruchten en een duif. Tenslotte zijn de wapens van de twee echtgenoten waar Deutz weduwe van was: Een wapen met beren van Zacharias van Beresteyn en een wapen met de meerman van Gerard Meerman.

Regentenkamer en binnenplaats

Op de bovenverdieping van het centrale gebouw vindt men de regentenkamer, rijk gestoffeerd en vol kostbaarheden. Een portret van de jonge Agneta hangt op de schoorsteenmantel. Hef hof bestond uit 20 vrije woningen en gaf onderdak aan dames. In het midden van de woningen ligt een riante binnenplaats; aan het eind van het middenpad vindt men een hal met Dorische zuilen, waarin een uurwerk uit 1703 hangt.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van de Jordaan en grachtengordel leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl