Herengracht

herengracht

Tegen het einde van de zestiende eeuw trokken steeds meer mensen naar Amsterdam. In deze tijd was Amsterdam erg welvarend en iedereen wilde een graantje meepikken. Het aanleggen van de grachten was deel van het uitbreidingsproces om meer mensen te kunnen huisvesten en makkelijk bereikbaar te zijn met schepen. Rondom het hele centrum werd als eerste de Herengracht gelegd, daar omheen de Keizersgracht en de buitenste gordel is de Prinsengracht. Een goede tip om te onthouden is dat de grachten van binnen naar buiten op alfabetische volgorde liggen. De Herengracht was in 1612, toen de grachtengordel werd bedacht door Frans Hendrickszoon Oetgens, korter dan we de huidige Herengracht kennen. Voorheen liep de Herengracht van Brouwersgracht tot Leidsegracht en is pas in 1657 doorgetrokken tot aan de Amstel. De naam Herengracht is bedacht ter ere van de Heren regeerders, met hunne Heerlijkheden.

De Gouden Bocht

HerengrachtToen de Herengracht doorgetrokken werd langs de Spiegelstraat, werd deze bocht meteen als het meest deftig beschouwd. De huizen waren 2 tot 3 keer zo groot dan de huizen die er voorheen gebouwd waren en liepen heel ver door naar achter. Vaak hadden de extreem grote huizen ook nog een fraaie tuin aan de achterzijde. Vrijwel alleen rijke kooplieden die met de VOC en de WIC werkten konden deze panden betalen. De breedte van de gebouwen was niet het enige dat indrukwekkend was; de klok- en halsgevels werden vervangen door een strakker design die af en toe versierd waren door beeldhouwwerk. Door de rijkdom van de kooplieden die hier woonden wordt het de Gouden bocht genoemd.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van de Jordaan en grachtengordel leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl