Prinsengrachtziekenhuis

prinsengrachtziekenhuis

Prinsengracht 769

De protestants-christelijke Vereeniging voor Ziekenverpleging werd opgericht in 1843 na een cholera-epidemie en liet in 1854 een ziekenhuis bouwen. Na het afbranden van drie grachtenpanden op de Prinsengracht kwam er een perfecte plek vrij, wat in 1857 als Prinsengrachtziekenhuis in gebruik werd genomen. Het ziekenhuis kent een lange geschiedenis waar er alleen vrouwen werkten tot 1978 en waar er nog gerookt werd in de spreekkamer tot eind jaren '90. Het ziekenhuis was bestemd voor de gegoede burgerij, de armen konden terecht bij het Binnengasthuis. Ook veel BN'ers waren patiënten bij het Prinsengrachtziekenhuis, onder wie Simon Carmiggelt en Ramses Shaffy. Het ziekenhuis heeft meerdere kruip en sluipgangen die onder het hele pand doorlopen. Het gebouw is ontworpen door J.J. Leliman.

Fusie

In 1994 is het Prinsengrachtziekenhuis gefuseerd met het OLVG en kreeg de naam: OLVG locatie Prinsengracht. Het ziekenhuis werd hierna een polikliniek en kreeg meer een onderzoeksfunctie. De laatste 36 bedden werden in 1996 verwijderd. Het plan was om het gebouw opnieuw te laten fungeren als ziekenhuis maar dit bleek te duur. Aangezien het pand een rijksmonument is, mag er weinig worden aangetast en dat kon het OLVG niet betalen. Toen het pand was afgekeurd als ziekenhuis, met haar enkelglas en de plakken verf die van de muur af kwamen, moest het in 2014 verkocht worden. COD (Cradle of Development) wil het pand ontwikkelen voor wonen, werken en mogelijk zorg.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van de Jordaan en grachtengordel leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl