Onze Lieve Vrouwekerk

Onze Lieve Vrouwekerk

Keizersgracht 220

Onze Lieve Vrouwekerk is ontworpen door Theo Molkenboer in opdracht van de paters van de Redemptoristen. De Congregatie van de Allerheiligste Verlosser (oftewel de Redemptoristen) is een katholieke internationale congregatie van religieuzen. Molkenboer liet zich inspireren door de Redemptoristenkerk in Bergen, België. De bouw begon in 1852 en duurde 2 jaar; 21 november 1854 werd de kerk in gebruik genomen. In 1985 verliet de gemeenschap Amsterdam omdat het aantal paters en broeders van Redemptoristen in Nederland sterk daalde. Ze verkochten de kerk aan de Syrische Orthodoxe Gemeenschap. Er onstond echter wel een goede relatie tussen de verschillende gemeenschappen die van de kerk gebruik maakten. Zo werd er dankzij inspanningen van vaste bezoekers een Rooms katholieke eredienst behouden en bleef de Surinaamse Katholieke gemeenschap meer dan welkom.

Architectuur en restauratie

Onze Lieve Vrouwekerk heeft een echte klassieke gotische constructie, op de gewelven na die van pleisterwerk zijn. De kerk is samen met kerken uit Noord-Brabant en Limburg één van de eerste neogotische kerken van Nederland. De kerk is aan drie kanten gebouwd maar niet georiënteerd, dit betekent dat de kerk niet naar het Oosten is gebouwd. Na meer dan honderd jaar was het dak en waren de gevels er slecht aan toe. Intrekkend vocht had de constructie zwaar aangetast en vprmde zelfs een gevaar voor voorbijgangers en bezoekers. Om de kerk te behouden gingen ze in 1994 direct over op restauratie van de kerk. Ook de muur- en plafondschilderingen werden zorgvuldig opnieuw ingeschilderd aan de hand van computertechnieken en foto's.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van de Jordaan en grachtengordel leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl