Nieuwe Waalse Kerk

Nieuwe Waalse Kerk

Keizersgracht 676

De Nieuwe Waalse Kerk was oorspronkelijk gevestigd in een oude klokkengieterij aan de Prinsengracht, die in 1719 in gebruik werd genomen als kerk. Er was een Nieuwe Waalse Kerk nodig, omdat de oorspronkelijke Waalse Kerk aan de Oudezijds Achterburgwal te klein werd voor het groeiend aantal gelovigen. Aan het begin van de 19e eeuw besloot de Koning dat Waalse Kerken in Nederland moesten sluiten. Zo ook de Nieuwe Waalse Kerk aan de Prinsengracht. In 1841 kocht de Waalse gemeente dit pand aan Keizersgracht 676 om het af te breken en op deze plek een nieuwe kerk te bouwen. Uiteindelijk begon de bouw pas in 1854 en twee jaar later werd de eerste dienst hier gehouden.

De architect van het gebouw is A.N. Godefroy, die meerdere stijlen mengde, zoals neo-classicisme en neoromaanse architectuur. Uniek is de mengeling van gebruik van diverse stijlen, materialen en technieken. Pas in 2001 is het gebouw officieel een rijksmonument geworden. Tegenwoordig is het gebouw niet meer in gebruik als kerk, maar als kantoorruimte van een filmproductiebedrijf.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van de Jordaan en grachtengordel leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl