Keizersgrachtkerk

keizersgrachtkerk

Keizersgracht 566

Voor de bouw van deze kerk moest een dubbel herenhuis met achtergelegen koetshuis gesloopt worden. De eigenaar was destijds de Nederduitsche Gereformeerde Gemeente; ontstaan na een scheuring in de Nedelandse Hervormde Kerk in 1886. Zij hadden een eigen ruimte nodig; kochtten en sloopten het pand in 1887, en de nieuwe kerk was al klaar in 1888. Het ontwerp, een tamelijk zeldzame neo-gotische stijl, werd gemaakt door architecten G.B. Salm en A. Salm. Tamelijk bijzonder, omdat zij zelf niet gereformeerd waren. De kerk bood oorspronkelijk plaats aan maar liefst 1.600 zitplaatsen. Het rijksmonument is gerestaureerd in 1958 en opnieuw in 2006.

Op 5 september 1944 (dolle dinsdag) was Nederland in de veronderstelling dat de bevrijding snel zou komen. Verzetstrijders kwamen samen in de kerk en werder overmeesterd door de Duitsers. Toen de vijand wapens vond, werden de koster en dominee gefusilleerd. Nog elk jaar tijdens Dodenherdenking worden zij in in de kerk herdacht.

Tegenwoordig biedt de kerk plaats aan een oecumenische gemeenschap. Op zondag is er een dienst waar iedereen welkom is, met muziek en veel aandacht voor kinderen. De Keizersgrachtkerk is in handen van de Protestantse Kerk Amsterdam. Naast de kerkdiensten wordt de kerk ook gebruikt voor allerlei culturele activiteiten en bijeenkomsten.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van de Jordaan en grachtengordel leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl