Huis met de hoofden

Huis met de hoofden

Keizersgracht 123

Het huis met de hoofden is te vinden op Keizersgracht 123, te herkennen aan de zes versieringen in de vorm van hoofden aan de voorgevel. Het huis werd in 1622 gebouwd, voor de heer Nicolaas Sohier, een rijke kousenhandelaar en kunstliefhebber. De renaissancegevel wordt toegeschreven aan stadsarchitect Hendrick de Keyser, maar is waarschijnlijk uitgevoerd en voltooid in 1622 door zijn zoon Pieter de Keyser; Hendrick de Keyser was namelijk in 1621 al overleden. Op de gevel vinden we naast de hoofden versieringen als banden, blokjes, klauwstukken, vazen, obelisken, leeuwenmaskers, zuiltjes en een gebroken segmentvormig fronton.

Gebruikers

Na Sohier, die er uiteindelijk slechts 12 jaar heeft gewoond, is het huis vier generaties lang van familie De Geer geweest. Later vestigde kunsthandelaar De Roos zich in het pand, heeft er (onder andere) een hogere beroepsschool plaatsgehad, een openbare handelsschool en is het huis begin 20e eeuw gebruikt door het Conservatorium van Amsterdam.

De hoofden

De hoofden op de voorgevel werden pas door De Geer toegevoegd. Er gaat een legende dat de zes hoofden zouden verwijzen naar zes rovers, die het huis zouden zijn binnen geslopen en door de keukenmeid stuk voor stuk met een broodmes zouden zijn onthoofd. Onlangs is echter vastgesteld dat het gaat om borstbeelden met zes Romeinse goden. Drie mannen en drie vrouwen, allen met een attribuut: Apollo met laurierkrans (kunsten); Ceres met rijpe korenaren (landbouw); Mercurius met gevleugelde helm (handel); Minerva (wijsheid); Bacchus met druiventrossen (wijn); en Diana met halve maan (jacht). De hoofden links en rechts van de hoofdingang, van Mercurius en Minerva, wijst erop dat De Geer zich als 'mercator sapiens', identificeerde met zowel handel als wijsheid.
hoofden los

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van de Jordaan en grachtengordel leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl