Huis Bartolotti

Huis Bartolotti Arjan Bronckhorst

Herengracht 170 - 172

Dit huis werd in 1617 gebouwd voor de rijke Willem van den Heuvel. Deze noemde zich Guillelmo Bartolotti, naar een Italiaanse oom van wie hij veel geld geërfd had. Er zijn twee cartouches aangebracht met links het geschilderd opschrift "Ingenio et Assiduo Labore" (door vernuft en noeste vlijt) en rechts "Religione et Probitate" (door godsdienst en rechtschapenheid). De gevel van rode baksteen, met bergsteen rijk versierd, is het werk van stadsarchitect Hendrick de Keyser. Ook resteert een rijke 18de-eeuwse binnenarchitectuur met mahoniehouten betimmeringen, stijl Lodewijk XVI. Nummer 172 is in gebruik als kantoor van de Vereniging Hendrick de Keyser.Gevel Huis Bartolotti - foto door Arjan Bronckhorst

Huis Bartolotti kwam in twee delen in het bezit van deze vereniging, in 1924 en 1971. Vanaf 1971 waren de kantoren en bibliotheek van het Theater Museum er gevestigd, het achterhuis van 170 werd bewoond door Gustav Leonhardt, clavecimbelist en musicoloog. Het pand bevatte vele doorgangen met de naastgelegen panden. Bij de inrichting tot kantoor in 2009 zijn deze doorgangen verwijderd en is de oude structuur van het huis hersteld. Na een omvangrijke restauratie in 2016 is het pand ingericht als Museumhuis en wordt het pand verhuurd voor (bijzondere) evenementen.

museumhuis keuken - foto door Maaike KoningWist je dat Huis Bartolotti als Museumhuis van Vereniging Hendrick de Keyser 6 dagen per week (vrijdag gesloten) te bezoeken is?

Museumhuizen

Het project Museumhuizen van Vereniging Hendrick de Keyser is een lopend project sinds 2018. Al 100 jaar herstelt en koestert Vereniging Hendrick de Keyser de mooiste huizen van Nederland. De deuren bleven echter vaak nagenoeg gesloten. Met het 100-jarig jubileum van Vereniging Hendrick de Keyser komt daar verandering in: Hendrick de Keyser opent de deuren van haar Museumhuizen!

museumhuis - foto door Maaike KoningIn de Museumhuizen hoef je niet te fluisteren en zijn er geen afzetkoordjes, bezoekers ontdekken het huis vooral zelf: ga zitten op de stoelen, drink koffie of bak koekjes in de keuken. Kom kijken en beleef 500 jaar wonen in Nederland!

In de komende jaren worden 35 Museumhuizen geopend. 20 van deze huizen zijn dagelijks open. Daarnaast zijn de 15 panden van Museumhuis-Verdieping enkele keren per maand open. Hier vind je geen volledig ingericht pand maar een kleinere expositie gericht op een bijzonder element uit het huis. Dat kan bijvoorbeeld een monumentale trap of een prachtig plafond zijn. Ook worden er in de toekomst evenementen en lezingen georganiseerd. Als bezoeker ervaar je met al je zintuigen de geschiedenis van het huis en de bewoners. Gezamenlijk geven de 35 huizen een aaneensluitend beeld van 500 jaar woonhuisontwikkeling in Nederland. Dit is uniek voor heel Europa!

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van de Jordaan en grachtengordel leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl