Skip to main content

Verzetsmuseum

Dit museum gaat over Nederland in tijden van de Tweede Wereldoorlog. Van mei 1940 tot mei 1945 was Nederland bezet door nazi-Duitsland; het Verzetsmuseum laat zien hoe de Nederlanders reageerden op de toenemende onderdrukking. Niet alleen aan het verzet wordt aandacht besteed: in verschillende vaste en tijdelijke tentoonstellingen wordt een beeld geschetst van de samenleving waarin het verzet heeft plaatsgevonden. Een belangrijk verhaal voor jong en oud!

Tentoonstellingen

Waan je terug in de tijd van de Tweede Wereldoorlog: grote kleurenposters op de muren en authentieke voorwerpen geven een globaal beeld van Nederland in bezettingstijd. Kijk door gaten, klap panelen om en vind de geschiedenis van de mensen in oorlogstijd. De tentoonstelling is interactief en de bezoeker moet letterlijk zoeken en gluren naar wat zich destijds in het verborgene afspeelde. Naast de vaste tentoonstelling heeft is er ook altijd een tijdelijke tentoonstelling. Het museum vindt het belangrijk dat in deze tentoonstellingen een duidelijke link naar het heden wordt gelegd, zodat bezoekers zich goed in het verhaal kunnen verplaatsen.

Verzetsmuseum Junior

In de bekroonde juniortentoonstelling gaat de jonge bezoeker per tijdmachine terug naar de oorlog. We volgen hier de verhalen van vier kinderen die tijdens de oorlog leefden: Eva (een Joods meisje), Jan (wiens ouders in het verzet zitten), Nelly (zit in de jeugdclub van de Nederlandse nazipartij) en Henk (uit een alledaags gezin). Vanuit deze vier invalshoeken maken jongeren kennis met de aangrijpendste periode uit de recente Nederlandse geschiedenis: het Verzetsmuseum vertelt een verhaal dat belangrijk is en belangrijk blijft. Wie Verzetsmuseum Junior bezoekt krijgt aan de balie een mooi speurboekje. Wist je dat de juniortentoonstelling ook een mobiele variant heeft? In een trailer van bijna 11 meter komt het verhaal van Eva, Jan, Nelly en Henk op aanvraag langs bij scholen, buurthuizen, evenementen en bibliotheken in Amsterdam en omgeving.

Nederlands-Indië

In de afdeling over Nederlands-Indië wordt het verhaal verteld van mensen uit verschillende bevolkingsgroepen: blanke Nederlanders, Indische Nederlanders, Indonesiërs en Chinezen. De anekdotes worden getoond in decors die de sfeer van de situatie in beeld brengen. Daarnaast zijn ook hier veel bijzondere authentieke voorwerpen te zien, die het museum speciaal voor deze afdeling heeft verworven. In de opstelling komt ook het verzet tegen de Japanners - waarover weinig bekend is - uitgebreid aan bod.
Nieuwsbrief