Skip to main content
  • Ons' Lieve Heer op Solder kerk
  • Museum Ons' Lieve Heer op Solder kaarsen in de kerk
  • Ons' Lieve Heer op Solder entree

Museum Ons' Lieve Heer op Solder

In het hart van het bruisende centrum bevindt zich een van de oudste musea van de stad: Ons’ Lieve Heer op Solder. Hier ervaart de bezoeker de Hollandse Gouden Eeuw op een bijzondere manier; een 17de eeuws woonhuis met een kerk op zolder. Maar liefst 350 jaar geleden kocht Jan Hartman het pand aan de Oudezijds Voorburgwal samen met de twee naastgelegen panden aan de Heintje Hoekssteeg. De zolderverdiepingen van de drie huizen verbouwde hij tot een katholieke huiskerk geheel volgens de toen geldende regels; aan de buitenkant doet niets een kerk vermoeden.

Om het behoud van het monument zeker te stellen zijn alle woonruimtes, trappen en de schitterende zolderkerk gerestaureerd. Waar tientallen jaren geleden kasten omgebouwd werden tot vitrines met als doel er kunstvoorwerpen in te tonen, is nu het proces omgekeerd; vitrines zijn verwijderd en kasten zijn weer kasten. Uitgangspunt voor de restauratie en herinrichting is de oorspronkelijke functie. Als bezoeker ervaar je hoe de huiskerk eruit zag in de tijd dat deze in gebruik was als kerk.

Kleur, licht, en inrichting ademen de sfeer uit van de periode waarin de laatste missen in de zolderkerk plaats vonden, eind 19e eeuw. De clandestiene kerken waren in deze periode van groot belang omdat zij het begin van de religieuze tolerantie markeerden. Een gratis audiotour vertelt de verhalen van de verschillende periodes in het huis. Het museum heeft een nieuw entreegebouw met winkel en een gezellig café. Zo kun je na de wandeling nog even nagenieten onder het genot van een hapje en drankje.

Rondleidingen

Vanwege de beperkte capaciteit van dit historische gebouw moeten groepen zich vooraf aanmelden. Een audiotour is inbegrepen in de toegangsprijs en is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans. Een rondleiding met gids kan op aanvraag worden georganiseerd en is mogelijk in het Nederlands, Engels, Frans en Duits. Kosten: € 95,00 voor rondleiding van 1,5 uur, € 70,00 voor een rondleiding van 1 uur langs enkel de hoogtepunten van het museum (maximaal 10 personen per gids, 2 gidsen tegelijk beschikbaar). Groepsreserveringen zijn exclusief de toegangsprijs. Groepen kunnen zich aanmelden via het boekingskantoor: bel naar 020-3108888 (maandag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur) of mail boekingen@opsolder.nl.

Gratis tours voor kinderen

Speciaal voor kinderen van 5 t/m 10 jaar is er de speurtocht 'Lieveheersbeestje op Solder'. Deze is gratis verkrijgbaar bij de receptie. Voor kinderen van 10 t/m 12 jaar is er een gratis audiotour 'Feest! Op Solder'. Tijdens deze audiotour leren de kinderen meer over de oorsprong van Christelijke feestdagen, zoals Sinterklaas, Kerstmis, Pasen en Pinksteren.
Nieuwsbrief