Skip to main content

Hash Marihuana & Hemp Museum

Midden in een groen stukje van de Amsterdamse Wallen (door het museum zelf ook wel het "Green Light District" genoemd) vind je dit bijzondere museum, geheel gewijd aan Cannabis Sativa L.: de plant die ook wel bekend is als hennep of marihuana. Het museum heeft een bijzondere collectie die alle aspecten van cannabis omvat, faciliteert wetenschappelijk onderzoek en vervult een belangrijke informatieve functie. Het museum functioneert dan ook als educatief centrum, waardoor het museum graag bezocht wordt door (middelbare) schoolgroepen.

In 1985 opende de Nederlandse ondernemer en filantroop Ben Dronkers, samen met zijn vriend Ed Rosenthal, het Hash Info Museum op de Amsterdamse Wallen. Slechts één dag na de officiële opening werd het museum op persoonlijk bevel van de minister van Justitie gesloten. Maar Ben Dronkers was (en is!) een doorzetter. Hij vocht de sluiting met succes aan en heropende het museum een week later. Na een paar jaar werd het info centrum omgedoopt tot het Hash Marihuana & Hemp Museum.

Toepassingen van cannabis

Dat cannabis in de vorm van hash of marihuana vooral wordt gerookt als recreatieve drug, daar kan je in Amsterdam - midden tussen de coffeeshops - niet omheen. Maar wist je dat cannabis al meer dan 5.000 jaar gebruikt wordt als geneesmiddel? Door de tijd heen en binnen veel verschillende culturen over de hele wereld is cannabis een gewaardeerde stof om voor allerlei medische doeleinden te gebruiken. Daarnaast was (en is) cannabis voor veel mensen een heilige plant, die historisch is gebruikt tijdens religieuze ceremonies binnen allerlei culturen, van Zuid-Oost Azië tot Noord Amerika. Van hennep (de vezelproducerende soorten cannabis die minder dan 0,2% THC bevatten) worden de zaden gebruikt in voedsel en voor olie en de vezels voor het produceren van allerlei producten, van eco-friendly kleding en meubels tot oersterke auto-onderdelen.

Tentoonstellingen

Het Museum belicht de bijzondere geschiedenis van cannabis over de hele wereld, toont bijzondere attributen en kunstobjecten, alles in het teken van cannabis. Zo kom je te weten wat de connectie is tussen Columbus en cannabis, dat hennep al gebruikt werd voor kleding in het oude Japan en hoe cannabis werd gebruikt in oude geneesmiddelen. Daarnaast is het museum altijd decor voor interessante en mooi weergegeven tijdelijke tentoonstellingen omtrent cannabis.

Openingstijden

  • Dagelijks van 11.00 tot 18.00 uur

behalve op:

  • 1 januari: 12.00 - 22.00 uur

  • 27 april: gesloten

  • 24 en 25 december: 10.00 - 18.00 uur

  • 31 december: 10.00 - 18.00 uur

Adresgegevens

Entreeprijzen

  • Reguliere ticket: € 9,00

  • Groep (vanaf 10 personen): € 7,20

  • Tickets 0 - 12 jaar: € 0,00

Nieuwsbrief