Skip to main content

Theo Thijssen Museum

Kees de Jongen met zijn zwembadpas, wie kent hem niet? Menig Nederlander is opgegroeid met dit boek van Theo Thijssen, over de jonge Kees en zijn levendige fantasie. Het Theo Thijssen Museum is een klein museum, gewijd aan de Amsterdamse schrijver, onderwijzer, vakbondsman en sociaal-democratisch politicus Theo Thijssen (1879-1943). In het museum middenin de Amsterdamse Jordaan vind je manuscripten, eerste drukken, foto's, tekeningen, beeld- en geluidsmateriaal en persoonlijke bezittingen van Thijssen. Ben je in de buurt en ken je één van de werken van Theo Thijssen, neem dan even een kijkje in dit museum. Aan de toegangsprijs kan het niet liggen: je betaalt slechts € 3,00 per volwassene en € 2,00 per kind.

Tentoonstelling, winkel en wandelingen

Naast de vaste opstelling, die Thijssens eigen leven illustreert, geven wisselende tentoonstellingen een indruk van zijn maatschappelijke omgeving en werkterreinen (het dagelijks leven in de Jordaan aan het eind van de vorige eeuw, het onderwijs in Thijssens tijd, socialisme en vakbeweging in de eerste helft van de 20ste eeuw). In het museum zijn ook diverse artikelen te koop; niet alleen de boeken van en over Theo Thijssen (nu ook de Engelse vertaling "Kees, the boy"!), maar ook mooie exemplaren over de Jordaan en andere artikelen waaronder ansichtkaarten, prenten en een linnen tas met Theo Thijssen erop. Het museum organiseert regelmatig wandelingen door Amsterdam met Theo Thijssen als hoofdthema. Deze wandelingen duren zo'n 2,5 uur en tegen een vergoeding van € 7,50 - € 10,00 per persoon wandel je al mee.

Vriend van Theo Thijssen

De museuminkomsten dekken bij lange na niet de kosten; het museum kan niet voortbestaan zonder de inzet van vrijwilligers en donateurs. Alle bijdragen, hoe bescheiden ook, zijn zeer welkom, maar wie € 10,00 of meer stort, wordt vanzelf lid van de Vereniging van Vrienden van Theo Thijssen: zij ontvangen ongeveer twee keer per jaar het Theo Thijssen Bulletin en hebben gratis toegang tot het museum. Word ook jij Vriend van Theo Thijssen en steun je zo dit kleine bijzondere museum?

Openingstijden

  • Maandag t/m woensdag: gesloten

  • Donderdag t/m zondag: 12.00 - 17.00 uur

  • Voor groepen ook op afspraak open. Bel of stuur een e-mail naar info@theothijssenmuseum.nl

Adresgegevens

Toegangsprijzen

  • Volwassenen: € 3,00

  • Kinderen: € 2,00

  • Wandelingen: € 7,50

Nieuwsbrief