De Nieuwe Kerk presenteert Luca Giordano

Luca Giordano - Sint MichaëlLocatie: De Nieuwe Kerk
Datum: 16 februari t/m 7 april 2019

Het indrukwekkende werk genaamd 'Sint Michaël' (circa 1633) van Luca Giordano, komt in februari naar Nederland. Giordano is een van de grote namen van de Italiaanse barok. De komst van het kunstwerk is bijzonder omdat er in Nederland nauwelijks werken van hem te zien zijn. Het werk maakt niet alleen indruk door het grote formaat, de schoonheid en overweldigende dynamiek, maar ook door de symboliek die typerend is voor de hervormingsbeweging binnen de Katholieke Kerk tijdens de 16e eeuw.

Het schilderij representeert het Bijbelverhaal waarin de aartsengel Michaël de duivel en de gevallen engelen verslaat. Daarnaast vertegenwoordigt het kunstwerk de strijd tussen de engel en de duivelsachtige figuren als goed en kwaad. Luca Giordano had in de Kerk een zeer belangrijke opdrachtgever en dit werk maakte hij vermoedelijk als altaarstuk. Giordano was een typische Italiaanse barokschilder, te herkennen aan sterke licht-donker contrasten en dynamische en dramatische voorstellingen met bijpassende gebaren. Hij stond ook bekend als ‘Luca Fa Presto’ letterlijk vertaald: Luca, werk snel. Hij bezat het talent om in slechts 24 uur een altaarstuk te schilderen. Uiteindelijk maakte hij maar liefst 1200 werken.

Foto: Der Heilige Michaël  ca. 1633, olieverf op doek, 198x147 cm. Staatliche Museen Berlin, Gemäldegalerie, eigendom Kaiser-Friedrich-Museums-Verein.

Openingstijden en prijzen De Nieuwe Kerk

Maandag t/m zaterdag: 10.00-17.00 uur. Gesloten op 25 december en 1 januari. Entree volwassenen: € 9,00 en kinderen t/m 11 jaar: gratis. Ga voor meer info naar hun de website.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl