• Home
  • TIPS VAN LOCALS
  • Musea
  • Hash Marihuana & Hemp Museum

Hash Marihuana & Hemp Museum

Hash Marihuana Hemp MuseumHet oudste en belangrijkste museum ter wereld dat geheel gewijd is aan cannabis.

Midden in een groen stukje van de Amsterdamse wallen (door het museum zelf ook wel het "Green Light District" genoemd) vind je dit bijzondere museum, geheel gewijd aan Cannabis Sativa L.: de plant die ook wel bekend is als hennep of marihuana. Het museum heeft een bijzondere collectie die alle aspecten van cannabis omvat, faciliteert wetenschappelijk onderzoek en vervult een belangrijke informatieve functie. Het museum functioneert dan ook als educatief centrum, waardoor het museum graag bezocht wordt door (middelbare) schoolgroepen.

Gitaar van hennepvezelsIn 1985 opende de Nederlandse ondernemer en filantroop Ben Dronkers, samen met zijn vriend Ed Rosenthal, het Hash Info Museum op de Amsterdamse wallen. Slechts één dag na de officiële opening werd het museum op persoonlijk bevel van de minister van Justitie gesloten. Maar Ben Dronkers was (en is!) een doorzetter. Hij vocht de sluiting met succes aan en heropende het museum een week later. Na een paar jaar werd het info centrum omgedoopt tot het Hash Marihuana & Hemp Museum.

De veelzijdigheid van cannabis

Dat cannabis in de vorm van hash of marihuana vooral wordt gerookt als recreatieve drug, daar kan je in Amsterdam - midden tussen de coffeeshops - niet omheen. Maar wist je dat cannabis al meer dan 5.000 jaar gebruikt wordt als geneesmiddel? Door de tijd heen en binnen veel verschillende culturen over de hele wereld is cannabis een gewaardeerde stof om voor allerlei medische doeleinden te gebruiken. Daarnaast was (en is) cannabis voor veel mensen een heilige plant, die historisch is gebruikt tijdens religieuze ceremonies binnen allerlei culturen, van Zuid-Oost Azië tot Noord Amerika. Van hennep (de vezelproducerende soorten cannabis die minder dan 0,2% THC bevatten) worden de zaden gebruikt in voedsel en voor olie en de vezels voor het produceren van allerlei producten, van eco-friendly kleding en meubels tot oersterke auto-onderdelen.

Vaste en tijdelijke tentoonstellingen

Foto We are Mary JaneHet Museum belicht de bijzondere geschiedenis van cannabis over de hele wereld, toont bijzondere attributen en kunstobjecten, alles in het teken van cannabis. Zo kom je te weten wat de connectie is tussen Columbus en cannabis, dat hennep al gebruikt werd voor kleding in het oude Japan en hoe cannabis werd gebruikt in oude geneesmiddelen.
Daarnaast is het museum altijd decor voor interessante en mooi weergegeven tijdelijke tentoonstellingen omtrent cannabis. Zie hier wat de huidige tentoonstelling in het Hash Marihuana & Hemp Museum is.

Adres en plattegrond

Hash Marihuana & Hemp Museum
Oudezijds Achterburgwal 148, 1012 CH Amsterdam
Telefoon 020-6248926
Entree volwassenen: € 8,50
Ga naar de website van het museum voor meer informatie.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl