Amsterdam Diamantstad

Amsterdam DiamantstadLocatie: Joods Historisch Museum
Data: 27 september 2019 tot en met 1 maart 2020

Naar aanleiding van de 125ste verjaardag van de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond (ANDB) presenteert het Joods Historisch Museum de tentoonstelling 'Amsterdam Diamantstad'. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de Amsterdamse diamantindustrie: de groei van Amsterdam tot hét internationale centrum van de diamantnijverheid begon in de 17e eeuw en was vooral te danken aan de Amsterdamse joden. De dynamische periode van de Amsterdamse diamantsector duurde ruim 300 jaar en kende hoogtepunten en diepe dalen.

Tentoonstelling Amsterdam DiamantstadDe geschiedenis van de Amsterdamse diamantnijverheid is grotendeels een joods verhaal. Vanaf hun vestiging in Amsterdam, rond 1600, spelen joden een belangrijke rol in de diamantindustrie. Het bewerken van diamant was een ambacht waarvoor geen gilde bestond. Joden waren uitgesloten van gilden, waardoor de diamantsector een van de weinige opties was. Op het hoogtepunt hadden de meeste joodse gezinnen in Amsterdam op de een of andere wijze met diamant te maken en joden spraken dan ook over ‘het vak’.

Emancipatie en gemeenschapskunst

De arbeidsomstandigheden waren voor de diamantbewerkers aanvankelijk slecht, vooral in tijden van crisis konden zij maar moeilijk de eindjes aan elkaar knopen. Onder de bezielende leiding van briljantsnijder Henri Polak werd in 1894 de eerste moderne vakbond opgericht: de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond (ANDB). Deze goed georganiseerde arbeidersbeweging wist als eerste wereldwijd een achturige werkdag en een veertigurige werkweek af te dwingen. Het is de belangrijkste voorloper van de huidige FNV.

Bloei

Naast aandacht voor de arbeiders en de oprichting van de ANDB belicht de tentoonstelling ook de handel die vanaf de 19e eeuw in de stad tot bloei kwam. In Amsterdam zijn wereldberoemde diamanten geslepen, waaronder de Koh-i-Noor door firma Coster en de Cullinan door firma Asscher. Deze diamanten maken nu onderdeel uit van de Britse kroonjuwelen. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de Cullinan, van ruwe diamant tot kroonjuweel. Een replica van de Britse scepter met de Cullinan 1, bekend als de Grote Ster van Afrika, is te zien in de tentoonstelling.

Bekijk deze tentoonstelling in het Joods Historisch Museum

De tentoonstelling is dagelijks te zien van 11.00 tot 17.00 uur (kassa sluit om 16.30 uur). Ticketprijs volwassenen: € 17,00. Kinderen 13 t/m 17 jaar: € 8,50. Kinderen 6 t/m 12 jaar: € 4,25. De entreekaarten voor het Joods Historisch Museum geven ook toegang tot de andere locaties van het Joods Cultureel Kwartier: de Portugese Synagoge, het Kindermuseum (bevindt zich in het JHM), de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum.

Een rondleiding is mogelijk voor deze tentoonstelling, op elk gewenst moment. Een rondleiding met een privégids van één uur kost € 80,00 (excl. entreekaarten) en jouw groep mag uit hooguit 15 personen bestaan.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl