De gelukkige klas in het Theo Thijssen Museum

Theo ThijssenLocatie: Theo Thijssen Museum
Datum: 24 november 2018 t/m 8 juni 2019

Het Theo Thijssen Museum is gewijd aan de Amsterdamse schrijver, onderwijzer, vakbondsman en sociaal-democratisch politicus Theo Thijssen (1879-1943). In deze expositie wordt er stilgestaan hoe het eraan toeging in het basisonderwijs in Thijssens tijd, tussen 1880 en 1940, maar bovendien wordt er gekeken naar de ideeën die Thijssen daarover uitte in zijn toespraken, artikelen en romans.

Er gebeurt veel in het Nederlands onderwijs. Nog steeds krijgen veel jonge mensen niet het onderwijs dat het beste aansluit op hun talenten. Het lerarentekort is schrikbarend, met name in de Randstad, en de salarissen staan niet in verhouding tot het maatschappelijk belang van het beroep van de docent. Ondertussen staat de vorm van kennisoverdracht ook ter discussie. De hiervoor genoemde problemen zijn niet nieuw. Theo Thijssen (1879-1943) had er al veel mee te maken als onderwijzer, vakbondsman, politicus en schrijver van romans als 'Schoolland' en 'De gelukkige klas'. Tijdens deze expositie kom je hier meer over te weten.

In het museum vind je verder een ruime collectie aan manuscripten, eerste drukken, foto's, tekeningen, beeld- en geluidsmateriaal en persoonlijke bezittingen van Thijssen. Naast de vaste opstelling, die Thijssens eigen leven weergeeft, geven wisselende tentoonstellingen zoals 'De gelukkige klas', een indruk van zijn maatschappelijke omgeving en werkterreinen in het dagelijks leven in de Jordaan aan het eind van de vorige eeuw. Behalve voor de vele liefhebbers van Thijssens werk, is het museum ook interessant voor schoolkinderen, onderwijsgevenden, belangstellenden in de sociale geschiedenis en de geschiedenis van Amsterdam. Het museum heeft tevens een kleine gespecialiseerde boekwinkel, waarin publicaties van Thijssen worden verkocht, maar ook boeken over en afbeeldingen van de Amsterdamse Jordaan.

Openingstijden en prijzen Theo Thijssen Museum

Open van donderdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Entree volwassenen: € 3,00 per persoon en € 2,00 per kind (graag contant betalen). De toelichtingen bij de vele objecten zoals foto’s, tekeningen, wandplaten en leermiddelen zijn te vinden in een begeleidende brochure die in het museum te koop is voor € 4 per stuk. Kijk voor meer informatie op hun website.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl