Straatnamen Chinatown

Straatnaambordje chinatownHet Chinatown van Amsterdam is gemakkelijk te herkennen door de Chinese straatnaamborden. 

Chinatown Amsterdam heeft geen toegangspoorten zoals u die in andere Chinatowns aantreft. Toch kunt u aan de straatnaamborden zien dat u in Chinatown bent. Onder de Nederlandse borden staan de straatnamen in Chinese karakters. Dat zijn geen letterlijke vertalingen, maar doen volgens de Chinese gemeenschap wel recht aan het karakter van de betreffende straat. De Nieuwmarkt heet daarom San Kwong Cheong oftewel Nieuw Plein.

Meer straatnamen

De Zeedijk is voor de meeste Chinezen het spirituele hart van Chinatown vanwege de daar gevestigde Boeddhistische tempel. De Chinese naam Sin Tak Kai geeft aan, dat hier liefdadigheid en goede eigenschappen van mensen worden samengebracht.

De Geldersekade is Kiu Tak Si Kai en betekent plek waar Chinezen samen met anderen het goede willen nastreven. De Chinese naam van de Stormsteeg klinkt als de beginregel van een gedicht; Shun Fung Lee, steeg van de meegaande wind die voortvarendheid en succes brengt.

Tenslotte de Binnen Bantammerstraat; Bat Tah Ngoi Kai, overal bereikbaar zijn tot in verre windstreken. Een verwijzing naar het vroegere VOC verleden.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl