Chinese feesten

DrakendansGedurende het jaar zijn er verschillende Chinese evenementen te beleven in Amsterdam.

Chinees nieuwjaar

Kijk voor de festiviteiten van het Chinees Nieuwjaar 2020 op 25 en 28 januari in Amsterdam op onze evenementenkalender (onderaan de pagina). Op oudejaarsavond sluiten de meeste ondernemers hun bedrijven en winkels eerder om op tijd met familie en vrienden te dineren: een Chinese maaltijd bestaande uit diverse authentieke gerechten. Het dessert bestaat traditioneel uit gekonfijte vruchten als lotuswortel, veel vers fruit en zoete hapjes. Het staat voor geluk en rijkdom en wordt opgediend in een mooi versierde schaal die in het Chinees ‘Chien Nop’ (schatkist) wordt genoemd. De rode zakjes met inhoud die worden uitgedeeld staan voor geluk en voorspoed. Het Nieuwjaarsfeest begint op 1 januari van het Chinese jaar en wordt altijd verwelkomd met luide knallen en veel vuurwerk. De festiviteiten duren tot en met de eerste volle maan op 15 januari. Dat is dan ook het hoogtepunt van het feest en voor jonge mannen en vrouwen hét moment om elkaar te leren kennen; een soort Chinese Valentijnsdag. De straten zijn versierd met rode lampionnen en 15 januari wordt dan ook wel lantarendag genoemd. Helaas is het ‘Lampionnenfeest’ door de jaren heen vervaagd en wordt eigenlijk niet meer echt gevierd. In oude dorpen wordt deze dag nog gebruikt om een nieuwe lampion in het dorpshuisje aan te steken voor nieuwgeboren jongens in het dorp.

Maanfeest

Volgens de Chinese kalender is het elke vijftiende dag van de maand volle maan. Dat kan omdat de maanden van het Chinese jaar om en om dertig en negenentwintig dagen tellen. Het maanfeest vindt altijd op 15 augustus plaats en wordt gevierd met onder meer het eten van speciale maancakejes. Het maanfeest is al eeuwen oud en dateert uit de tijd van de Yuan Dynastie toen het Chinese volk zuchtte onder het juk van een bezetter. Om het volk op te roepen tot een opstand werd een list gebruikt. In zoete cakejes werden briefjes verstopt die opriepen tot verzet. In de nacht van 14 op 15 augustus tijdens de volle maan brak de opstand uit die leidde tot de bevrijding van het Chinese volk.

Allerzielen

Tweemaal per jaar, volgens de Chinese kalender in maart en september, (westerse kalender in april en oktober), herdenken de Chinezen hun overleden familieleden. Met de hele familie gaan ze naar het graf van hun voorouders om offers te brengen en de grafsteen te reinigen. In China worden de dodenakkers veelal tegen de berg op aangelegd. In Amsterdam op de Nieuwe Ooster begraafplaats is een speciale plaats waar Chinezen hun dierbaren kunnen begraven.

Boeddha Dag

De geboortedag van Boeddha wordt door Boeddhisten over de hele wereld herdacht. Dat geldt ook voor de Chinese Boeddhistische gemeenschap in ons land. Boeddha Dag wordt in Nederland jaarlijks op de derde zaterdag in mei op en rond de Nieuwmarkt gevierd met een mengeling van religieuze rituelen en culturele manifestaties. De dag begint om tien uur met de processie vanuit de Fo Guang Shan He Hua tempel. Een replica van het grote Boeddhabeeld in de gebedsruimte van de tempel, wordt in processie over de Zeedijk, Geldersekade en Nieuwmarkt gedragen. Een belangrijk onderdeel van de dag is de ceremoniële reiniging. Het religieus reinigen van jezelf van onzuivere daden, woorden en gedachten door water te gieten over een Boeddhabeeld, vindt plaats op de Nieuwmarkt en is voor iedereen toegankelijk.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl