Chinatown

Drakendans Chinees Nieuwjaar AmsterdamEen Chinatown als nergens nergens anders ter wereld, al ruim 100 jaar gevestigd in Amsterdam.

Het Amsterdamse Chinatown herbergt de oudste Chinese gemeenschap van het vasteland van Europa. Het is ruim 100 jaar geleden dat de eerste Chinezen in Amsterdam kwamen. Het hedendaagse Chinatown is uniek; nergens anders ter wereld vind je een Chinatown, waar naast de Chinese bevolkingsgroep ook allerlei andere nationaliteiten zijn gevestigd.

De eerste Chinezen

Boeddhistische tempelDe komst van de Chinezen naar Amsterdam begin twintigste eeuw, heeft zijn oorsprong in de zeevaart. De eerste Chinezen werden door Britse en Nederlandse reders geronseld voor de koopvaardij. In die tijd teisterden oorlogen en hongersnood delen van China en arme boeren, voornamelijk afkomstig uit de Zuid-Chinese provincie Quangdong, ontvluchtten de honger en armoede in hun vaderland. In de jaren van de grote depressie werden zij massaal ontslagen en verbleven zij, in afwachting van betere tijden, in de buurt van de haven. In hun kielzog kwamen Chinese handelaren naar ons land en ontstond in de Binnen Bantammerstraat, rond de Nieuwmarkt en op de Geldersekade het begin van het huidige Chinatown met boarding houses, wasserijen en restaurantjes.

Chinatown anno nu

Na de tweede wereldoorlog 'ontdekten' de Nederlanders de Chinese keuken en breidde Chinatown zich verder uit tot op de Zeedijk. Straatnaambordje chinatownNaast de eethuisjes en restaurantjes verschenen er meer en meer oosterse bedrijven waaronder reisbureaus, kruidenwinkels, toko's en een drukkerij. De straatnamenbordjes in Chinatown zijn tweetalig: Nederlands en Chinees. Sinds 2000 vormt de Boeddhistische tempel op de Zeedijk het hart van Chinatown Amsterdam. De tempel speelt een belangrijke rol in de organisatie van alle Chinese evenementen.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond met wandelroute van Amsterdam Oude Stad leidt u via een stadswandeling langs interessante bezienswaardigheden in het oude centrum van Amsterdam.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl