Hennep in de auto-industrie

Auto onderdelen van hennepLocatie: Hash Marihuana & Hemp Museum
Permanente tentoonstelling

Hennepplastic is hét materiaal van de toekomst. Deurpanelen van bepaalde series van BMW, Mercedes en Bugatti zijn op basis van hennepvezel gemaakt, want het is sterk en milieuvriendelijk.

In een vernieuwde ruimte van de Hemp Gallery vertelt het Hash, Marihuana & Hemp Museum hoe deurpanelen van onder andere BMW’s gemaakt worden van hennepvezels. Ook ontdek je hier hoe hennep kan dienen als milieuvriendelijk alternatief voor glaswol. Zelfs bij scooters wordt de body tegenwoordig gemaakt van hennepplastic: licht en sterk!

Productie

scooter van hennepNadat de vezels zijn verwijderd uit de hennepstelen bestaat het resterende deel voor 77% uit cellulose, een bouwstof in bomen en planten waarvan plastic kan worden gemaakt die biologisch afbreekbaar is. Hennep groeit uit zichzelf als kool is dus een ontzettend efficiënt gewas voor deze duurzame plasticsoorten die 'bioplastics' worden genoemd. Ze zijn lichtgewicht, biologisch afbreekbaar en kunnen vele petrochemische plasticsoorten (plastic gemaakt op basis van olie) vervangen.

Goed voor het milieu

Hennepplastic en andere hennepproducten kunnen het broeikaseffect terugdringen, omdat ze als het ware koolstof opslokken. Tijdens de groei absorbeert hennep milieuvervuilende koolstofdioxide (CO2), waarbij het de koolstof (het basiselement van alle planten en dieren) uit de atmosfeer vasthoudt en de zuurstof afgeeft. Wanneer die hennep wordt gebruikt om materialen te maken die lang meegaan, wordt voorkomen dat deze koolstof weer als CO2 in de lucht komt. Zo wordt de opwarming van de aarde tegengegaan, terwijl de productie van petrochemische plastics zorgt voor een hoge CO2-uitstoot en giftige nevenproducten.

De beroemde autofabrikant Henry Ford geloofde heilig in de plant: "Waarom zouden we de bossen kappen die er eeuwen over hebben gedaan om te groeien en de mijnen uitputten die in ontelbare jaren zijn gevormd, als we jaarlijks het equivalent van bos- en mijnbouwproducten kunnen oogsten van het hennepveld?". Hoewel Ford zeer vooruitstrevend was en boeren werden aangespoord om hennep te gaan verbouwen voor de oorlogsinspanningen, werd na de oorlog deze productie verboden.

Er zijn tegenwoordig nog niet zo veel hennepplastic producten te vinden in de winkels, omdat het telen van industriële hennep in het grootste deel van de wereld verboden is. Maar er zijn bedrijven die toch met succes cd- en dvd-hoesjes, scooters, consumentenelektronica, design-stoelen en zelfs muziekinstrumenten van hennepplastic verkopen. Een van de opmerkelijkste toepassingen van hennepplastic is dat de deurpanelen en hoedenplanken van bepaalde series van BMW, Mercedes-Benz en Bugatti van hennepvezel zijn gemaakt. En zo worden Fords dromen alsnog verwezenlijkt.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl