Blik op de Holocaust - Drie manieren van vertellen

Blik op de Holocaust - Drie manieren van vertellenLocatie: Hollandse Schouwburg
Data: 1 februari 2019 t/m 1 mei 2020

Vertellen over de Holocaust kan op vele manieren: foto’s tonen het onvoorstelbare, techniek visualiseert het onzichtbare en overlevenden delen herinneringen over wat niemand mee moet maken. De nieuwe tentoonstelling, Blik op de Holocaust, gaat over de diverse manieren van vertellen én de verschillende manieren waarop men de verhalendragers ervaart.

Tweeduizend getuigen vertellen

Centraal in de tentoonstelling Blik op de Holocaust staat een korte film. In deze film schetsen overlevenden van de Holocaust een indringend beeld van hun gevangenschap in de Hollandsche Schouwburg en de Crèche. Zij delen hun herinneringen aan en ervaringen met het wachten op deportatie, de onzekerheid en de vluchtpogingen. Daarnaast beschrijven verzetsmensen hun moedige inspanningen om anderen te redden. De getuigenissen maken deel uit van een indrukwekkende collectie met ruim 5000 uur gesproken herinneringen aan de Holocaust.

De audio fragmenten komen uit interviews opgenomen tussen 1995 en 1998 in het kader van het ‘Spielberg-project’, opgezet door de USC Shoah Foundation. Op twee kleine schermen kunnen alle tweeduizend getuigenissen die betrekking hebben op Nederland in deze zaal integraal bekeken worden. De interviews zijn doorzoekbaar op trefwoord of naam.

Lees meer over deze tentoonstelling op de website van het Joods Cultureel Kwartier.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl