Evenementen Amsterdam januari 2020

Hier vind je een greep uit de evenementen in Amsterdam in de maand januari 2020, gesorteerd op datum. De evenementenkalender wordt regelmatig aangevuld. Staat er niets van jouw gading bij? Doe een gratis speurtocht door de oude stad of volg een interessante wandelroute met de gratisplattegrond met wandelroutes en bezienswaardigheden.

Amsterdam Light Festival

amsterdam light festivalData: 28 november 2019 t/m 19 januari 2020
Locatie: Binnenstad van Amsterdam
In de stad zijn verschillende sculpturen, projecties en installaties te zien van hedendaagse (internationale) kunstenaars. Water Colors is de vaarroute, deze neemt je mee langs de grachten van de historische binnenstad die verlicht zijn door kunstwerken. Meer informatie over de route van dit jaar en bijzondere vaartochten tijdens het evenement volgen nog. Kijk voor meer informatie over de kunstwerken en het programma op de website van het ALF.

De Drie Wijzen

Data: 14 december 2019 t/m 12 januari 2020 van 18.00 tot 0.00 uur
Locatie: Ons' Lieve Heer op Solder
Gratis bij entree museum
De Drie WijzenWie zijn de wijzen uit het Oosten in het kerstverhaal? En wie zijn onze wijzen vandaag de dag? Welke voorbeelden of influencers inspireren ons met hun woorden, muziek, performance, kennis of daden? In het kerstverhaal zijn de wijzen uit het Oosten magiërs met kennis van astrologische verschijnselen. Aan de nachtelijke hemel hebben ze een nieuwe ster gezien. Daarom weten ze dat er een koning is geboren. Gekleed in prachtige gewaden volgen ze de ster naar Bethlehem. Maar nu, in deze tijd… Tijdens de kerstperiode laat het museum jongeren uit onze community aan het woord. Wie zijn hun wijzen? Wat brengen zij de wereld? En waarom doen ze dat? In deze installatie wordt een relatie gelegd tussen de oorspronkelijke wijzen en hun hedendaagse alter-ego’s, gekozen door de jongeren.

Speurtocht: Kerst op Solder!

Kerst op Solder!Data: 21 december 2019 t/m 5 januari 2020
Locatie: Ons' Lieve Heer op Solder
In de kersttijd vind je in het huis met de kerk op zolder allerlei bijzondere kerststallen, groot en klein. In de verschillende kamers, keukens, op de zolder en in sommige kastjes kun je ze vinden. In de speciale Feest! audiotour voor kinderen zie en hoor je de verhalen over feesten zoals Sinterklaas, Pasen en nu extra verhalen die bij het kerstfeest horen. Wie zijn Jozef en Maria en waar komen al die dieren vandaan? Je ontdekt het in deze audiotour met een quiz met Feest! vragen. Je kunt punten verdienen en na afloop krijg je een diploma! Tijdens de kerstvakantie (21 december t/m 5 januari) is er ook een speciale Kerst op Solder speurtocht, geschikt voor kinderen van 3-8 jaar. De speurtocht is gratis verkrijgbaar bij de receptie. (let op: exclusief entree).

Dé Amsterdamse Muziekvaart

Data en tijd: iedere vrijdag en zaterdag van 18.30 tot 22.30 uur én iedere 2e en 4e zondag van de maand van 15.00 tot 19.00 uur
de amsterdamse muziekvaartLocatie: Jordanese Feestboot
Kosten: € 79,50 per persoon, all inclusive (+ 3,25 pp overheidsheffingen)
Iedere vrijdag, zaterdag én iedere 2e en 4e zondag van de maand: dé Amsterdamse Muziekvaart van MS De Jordaan. Wereldberoemd en niet te missen! Een écht Amsterdams Feest m.m.v. Luc Meijer of Eddie & Nancy, inclusief 3-gangen Hollands Buffet, de Amsterdamse Muziekbingo, heel veel hapjes, een pikketanussie en heel veel meezing- en dansmuziek. Gegarandeerd dat je eind van de avond de polonaise doet. FEEST met hoofdletters! Reserveer of vraag meer informatie door contact met ons op te nemen.

Toneelstuk Gijsbreght van Aemstel op heilige grond

Datum: 3, 4 en 5 januari 2020
Locatie: The Dylan Amsterdam
Kosten: € 32,50 per persoon (ook combi-tickets met diner mogelijk)
Gijsbreght van AemstelHet was lange tijd een zekerheidje. Van 1641 tot 1968 werd Joost van den Vondels Gijsbreght van Aemstel namelijk altijd opgevoerd rond nieuwjaarsdag in de Amsterdamse stadsschouwburg. Een record waar geen WestEnd productie aan kan tippen. Van 3 t/m 5 januari 2020 keert Theater Kwast voor het derde jaar op rij terug met de Gijsbreght van Aemstel in de resten van de oude Schouwburg aan de Keizersgracht –tegenwoordig het boutique hotel The Dylan. Dat is precies dezelfde historische plek waar op 3 januari 1638 het stuk in première ging. Zo blijft de nieuwjaartraditie springlevend. En zelfs Kloris en Roosje zijn weer van de partij. Bestel je tickets tijdig! Losse kaarten zijn € 32,50 per persoon en te koop via de website van The Dylan Amsterdam.

Soldermissen

Ons' Lieve Heer op Solder AmsterdamDatum: 5 januari 2020 om 11.00 uur
Locatie: Ons' Lieve Heer op Solder
In Parijs zijn er altijd al kunstenaarsmissen, door die inspiratie ontstond ook in Amsterdam voor kunstenaars een 'subparochie'. Met een eigen pastoor vierden de kunstenaars hun mis in de zolderkerk. Vanuit deze traditie is er nog altijd een ochtendmis. Toegang voor kerkgangers is gratis. Na afloop is er koffie in het museum.

Amsterdam Amstel Vaart

Datum en tijd: 5 januari 2020 van 14.30 tot 17.30 uur
Amsterdam AmstelvaartLocatie: Jordanese Feestboot
Kosten: € 29,50 per persoon, excl. drankjes (+ 3,25 pp overheidsheffingen)
Alléén op iedere eerste en derde zondagmiddag van de maand, dé Amsterdam Amstelvaart. Vaarroute IJ - Oosterdok - Nieuwe Herengracht - Amstel vice versa. Op de Amstel met de Hermitage, theater Carré, het Amstel- hotel, de Magere Brug en de de Hogesluis. Bij mooi weer krioelt het letterlijk van de bootjes en pieremachochels op de Amstel. Met onderweg een aflevering van de enige échte en unieke Amsterdamse Muziekbingo. Meezingen mag en de winnaar gaat met een échte hoofdprijs naar huis! Reserveer of vraag meer informatie door contact met ons op te nemen.

Concert: Drie Koningen

Concert Drie KoningenDatum: 5 januari 2020 van 18.00 tot 19.00 uur
Locatie: Ons' Lieve Heer op Solder
Kosten: € 17,50 per persoon
Zondag 5 januari, de dag voor Drie Koningen (Epiphany), wordt er speciaal voor de bezoekers van Ons' Lieve Heer op Solder een concert georganiseerd. Dit concert vindt plaats in de zolderkerk (let op, er is helaas geen (trap)lift naar dit gedeelte van het museum) en wordt verzorgd door het Amsterdams Andalusisch Orkest. Zij zullen een muzikale vertaling maken van het verhaal over de Drie Wijzen uit het Oosten. Een ticket geeft toegang tot het museum (de gehele dag) en een plaatsje bij het concert.

André Vrolijks Open Podium

Datum en tijd: 5 januari 2020 van 18.30 tot 21.30 uur
André Vrolijks Open PodiumLocatie: Jordanese Feestboot
Kosten: € 10,00 per persoon (+ 3,25 pp overheidsheffingen), excl. drankjes en hapjes
André Vrolijk, accordeonist in hart en nieren, vaste begeleider van o.a. het Zwanenkoor, bekend van radio en televisie, biedt ook in 2020 samen met MS De Jordaan een ’Open Podium’. Man/ Vrouw, (klein) koor, iedereen kan zich aanmelden om onder André’s muzikale begeleiding zijn of haar talenten ten gehore te brengen. De boot vaart iedere eerste zondag van de maand uit met André. Reserveer of vraag meer informatie door contact met ons op te nemen.

Café Concerto

Café Concerto ZiltDatum en tijd: 5 januari 2020 van 20.30 tot 23.00 uur
Locatie: Café Zilt
Alexander van Eerdwijk en Bas Vliegenthart presenteren een klassieke muziekprogramma met wisselende samenstellingen en verrassende stukken. Maandelijks onder de noemer Café Concerto, kan je komen luisteren naar een keur van zeer getalenteerde jonge muziekanten die op de eerste zondagavond van de maand de aanstaande werkweek een stuk dragelijker maken. Kom genieten van hele fijne klanken en het uitgebreide drankenassortiment van dit heerlijke bier- en whiskycafé.

Quiz Nights januari

pubquizDatum en tijd: 6 januari 2020, van 20.00 tot 23.00 uur
Locatie: Café Thijssen
Kosten: € 2,50 per persoon
Iedere maandagavond organiseert Café Thijssen een heuse pubquiz, onder leiding van quizmaster Sjoerd. In acht razendspannende rondes (incl. een beeld- en een muziekronde) zullen de deelnemende teams (2-5 personen) getoetst worden op hun algemene kennis... werkelijk alles kan aan bod komen tijdens deze Quiz Night! Het winnende team wint magnums Big Chouffe of bierpakketten. Meedoen? Meld je aan via de Facebookpagina van Café Thijssen.

Chateau Bingo

Chateau BingoDatum en tijd: 8 januari 2020 van 19.30 tot 22.45 uur
Locatie: De Prael
Kosten: € 25,00
Wij gaan WIJNEN, WIJNEN, WIJNEN! Begin het nieuwe jaar très chique met deze hilarische Bingo vol verrassingen en Chateau-waardige prijzen. Wat goed! Nog niet gereserveerd? Hè, doe niet zo vervelend! Erbij zijn? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Let op: reserveer en wees op tijd! Er wordt een 'no-show, no-go'-beleid gehanteerd. Heb je gereserveerd en kun je niet, of kom je met minder personen? Geen probleem, maar laat het even weten!

Boeklancering en interview: Mijn naam is Selma.

Datum en tijd: 9 januari 2020 van 13.30 tot 17.00 uur
Locatie: Nationaal Holocaust Museum
Boeklancering en interview: Mijn naam is SelmaToegang gratis met entreekaartje
Esther Göbel, projectmedewerker van de Hollandsche Schouwburg, interviewt Selma van de Perre over haar boek Mijn naam is Selma. Selma van de Perre was zeventien toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Tot dan toe had het feit dat Selma joods was geen grote rol gespeeld, nu werd het ineens een kwestie van leven en dood. Hoewel ze in 1942 werd opgeroepen zich te melden voor een werkkamp, wist ze daar onderuit te komen. Ze sloot zich aan bij het verzet: onder de naam Margareta van der Kuit, ofwel Marga, vervalste ze documenten en koerierde ze door het hele land. Verscheidene keren ontsnapte ze aan de nazi’s, maar in juli 1944 werd ze verraden en via kamp Vught naar Ravensbrück getransporteerd. Anders dan haar zusje Clara en haar ouders overleefde ze de gruwelen van het kamp. Al die tijd wist niemand dat ze joods was, en niemand kende haar echte naam. Pas na de oorlog durfde ze die weer uit te spreken: Selma.

Art Bob City in Casablanca

Datum en tijd: 9 januari 2020 van 20.30 tot 23.00 uur
Locatie: Casablanca Muziek
Art BobGratis entree
Deze krachtige Amsterdamse jazz-formatie springt meer en meer in het oog bij het publiek. Zij speelde recent tweemaal op het Red Light Jazzfestival, in de jazzclubs van de hoofdstad: Cotton Club en Casablanca. Maar ook in jazzcafé Alto en in het Vondelpark Openluchttheater. Kortgeleden oogstte ABC lovende kritiek n.a.v. een concert bij Noten op de Noen in Helvoirt. Niet verrassend want deze band bestaat uit zeven gedreven muzikanten, ieder met een eigen respectabele staat van dienst, die in de huidige samenstelling sinds begin 2017 samenwerken. Hiervoor was Art Bob bekend als Jiggle 'n Jazz.

Filmdag: Willy Lindwer

Filmdag: Willy LindwerDatum en tijd: 12 januari 2020 van 12.00 tot 17.00 uur
Locatie: Nationaal Holocaust Museum
Toegang gratis met entreekaartje
Tijdens deze filmdag worden twee documentaires van Willy Lindwer vertoond. De film Holland, Goodbye! (2014) is een persoonlijke zoektocht naar de mate van Nederlandse tolerantie tijdens de bezetting. De tweede film, D’vekut, Chassidisme en Joodse Mystiek (2000), vertelt het fascinerende verhaal van het chassidisme en de joodse mystiek in Israël. De eerste film wordt vertoond in het Engels, deze film is niet ondertiteld, maar is grotendeels Nederlands gesproken. De tweede film is geheel Nederlandstalig. Tussen beide films is een korte pauze.

Concert in het Droombos

Concert in het Droombos: Matthijs van DelftDatum en tijd: 12 januari 2020 van 12.00 tot 14.15 uur
Locatie: Op de zolder van het Kindermuseum in het Joods Historisch Museum
Toegang gratis met entreekaartje
Voor de zolder van het Kindermuseum maakte Eli Content een droombos van afvalkarton. Op zondag 12 januari speelt gitarist Matthijs van Delft (2005) drie miniconcerten. Matthijs begon op zevenjarige leeftijd met gitaarspelen. De korte concerten die hij in mei 2019 in het Koninklijk Paleis op de Dam gaf ziet hij als zijn muzikale hoogtepunt. In 2019 won hij de eerste prijs van categorie 1 bij de regionale finale van het Prinses Christina Concours in Rotterdam en drong hij door tot de Nationale Halve Finale in Den Haag. Dit jaar won hij de derde prijs in de categorie 13 t/m 17 jaar van het Jong Talent Concours Maassluis.

Lezing: Daniël Metz over Amsterdam Diamantstad

Lezing Daniël Metz over Amsterdam DiamantstadDatum en tijd: 12 januari 2020 van 14.30 tot 16.00 uur
Locatie: Joods Historisch Museum
Toegang gratis met entreekaartje
Cultuurhistoricus Daniël Metz geeft een lezing over de tentoonstelling Amsterdam Diamantstad. Metz gaat in op de geschiedenis van de Amsterdamse diamanthandel en -industrie, die onlosmakelijk verbonden is met de Amsterdamse joden. Ook wordt de joodse betrokkenheid bij de arbeidersbeweging belicht, die leidde tot de oprichting van de invloedrijke Algemene Nederlandse Diamantenbewerkers Bond (ANDB).

Lezing: Wonderlijke watermerken

Datum en tijd: 12 januari 2020 van 15.00 tot 16.00 uur
Locatie: Museum Het Rembrandthuis
Lezing: Wonderlijke watermerkenGratis te bezoeken bij een entreekaart voor het museum
Erik Hinterding, conservator prenten van het Rijksmuseum duikt in deze lezing dieper in de watermerken op Rembrandts etsen. Wat kun je hieruit opmaken over de echtheid van prenten? Hinterding bestudeerde samen met zijn collega Jaco Rutgers wereldwijd ruim 18.000 afdrukken van Rembrandts etsen. Ze ontdekten dat naar schatting bijna de helft van de etsen niet door Rembrandts zelf of zijn atelier zijn gedrukt, maar pas ná zijn dood. In deze lezing hoor je hoe je erachter komt wanneer een ets is afgedrukt. Deze lezing is gratis te bezoeken met een entreeticket voor het museum, en vindt plaats op de 4e etage van de moderne museumvleugel. Voorafgaand en na afloop van de lezing is er gelegenheid om de tentoonstelling "Laboratorium Rembrandt. Rembrandts techniek ontrafeld." te bezoeken. Inschrijven voor de lezing kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

ZondagMiddagJazzSessie

Live jazz AmsterdamDatum en tijd: 12 januari 2020 van 17.30 tot 21.30 uur
Locatie: Café Zilt
Iedere tweede zondag van de maand vindt er een heerlijk swingende Jazz-sessie plaats in café Zilt. Gratis toegang, hapjes van het huis en de fijnste jazz... Volgens ons de ideale zondagmiddagbesteding!

Quiz Nights januari

pubquizDatum en tijd: 13 januari 2020, van 20.00 tot 23.00 uur
Locatie: Café Thijssen
Kosten: € 2,50 per persoon
Iedere maandagavond organiseert Café Thijssen een heuse pubquiz, onder leiding van quizmaster Sjoerd. In acht razendspannende rondes (incl. een beeld- en een muziekronde) zullen de deelnemende teams (2-5 personen) getoetst worden op hun algemene kennis... werkelijk alles kan aan bod komen tijdens deze Quiz Night! Het winnende team wint magnums Big Chouffe of bierpakketten. Meedoen? Meld je aan via de Facebookpagina van Café Thijssen.

Biggles Big Band in Casablanca Muziek

Datum en tijd: 13 januari 2020 van 21.00 tot 23.30 uur
Locatie: Casablanca Muziek
Gratis entree
Biggles Big Band in Casablanca MuziekDe Amsterdamse Biggles Big Band is een 25-koppig jazz orkest, gedirigeerd door Adrie Braat (muzikant bij de vermaarde Dutch Swing College band sinds 1988) en speelt muziek uit het glorierijke swing-tijdperk, reproduceert de magische klanken van beroemde muzikanten zoals Glenn Miller, Tommy Dorsey, Count Basie, Duke Ellington en jazz zangers als Frank Sinatra en Dean Martin. Het orkest bestaat uit 4 trompetten, 4 trombones, 5 saxofoons, gitaar, piano, contrabas en slagwerk en zang. Bij optredens wordt een strijkkwartet geintegreerd in de band, dat de zangnummers extra cachet geeft, en dat maakt elke uitvoering tot een bijzondere muzikale ervaring!

Hazes Bingo

Hazes BingoDatum en tijd: 15 januari 2020 van 19.30 tot 22.45 uur
Locatie: De Prael
Kosten: € 25,00
Op veler verzoek organiseren wij opnieuw een Hazes Bingo, waarbij je kans maakt op prachtige prijzen en je de hele avond mag meezingen met de heerlijke hits van de allergrootste Nederlandse zanger aller tijden! Erbij zijn? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Let op: reserveer en wees op tijd! Er wordt een 'no-show, no-go'-beleid gehanteerd. Heb je gereserveerd en kun je niet, of kom je met minder personen? Geen probleem, maar laat het even weten!

The Burnin' Burritos in Casablanca

Burnin' Burritos in Casablanca MuziekDatum en tijd: 15 januari 2020 van 20.30 tot 23.00 uur
Locatie: Casablanca Muziek
Gratis entree
De Burritos beginnen in 2015 als side kick van rhythm & soul-band Jump Back. Al gauw blijkt dat ze met hun hoedjes, zonnebrillen en Tex-Mex een gevoelige snaar raken. En sinds de komst van ervaren percussionist Jochensito Gonzalez, die de Tex-Mex injecteert met een flinke scheut latin, swingen ze helemaal alle Mexicaanse smeltkroezen uit.

Gesprek: Diversiteit en Culturele erfenis

Gesprek: Diversiteit en Culturele erfenisDatum en tijd: 16 januari 2020 van 14.00 tot 16.00 uur
Locatie: Auditorium van het Joods Historisch Museum
Toegang gratis met entreekaartje
Emile Schrijver gaat met kunstenaar Joseph Sassoon Semah en Arie Hartog (directeur Gerhard-Marcks Haus, Bremen) in gesprek over de urgentie van diversiteit in het jodendom en de noodzaak van heroriëntatie van culturele erfenis in musea. Het gesprek is onderdeel van de kunstmanifestatie On Friendship/(Collateral Damage) III – The Third GaLUT: Baghdad, Jerusalem, Amsterdam van Joseph Sassoon Semah. Het gesprek wordt voorafgegaan door een performance van Joseph Sassoon Semah met o.a. Emile Schrijver, Baruch Abraham, Jom Semah, Peter Baren, Uzi Heymann, Bulent Evren, Mudar Adas en Renée Hartog.

Kaarslichtdiner en -concert

Datum en tijd: 16 januari 2020 vanaf 17.00 uur
Locatie: Restaurant-Café In de Waag en de Portugese Synagoge
In de Waag, kaarslichtdinerKosten: € 52,50 per persoon voor een combinatieticket
Een unieke combinatie: begin deze avond bij Restaurant-Café In de Waag, waar je de warmte en interessante geschiedenis van dit gebouw direct bij binnenkomst voelt. Met de 300 echte kaarsen in grote kandelaren ademt dit gebouw een romantische sfeer, waarin je kunt genieten van een heerlijk driegangendiner. Hierna waan je je terug in de tijd van de Gouden Eeuw in de Portugese Synagoge; om 19.00 uur gaan hier de deuren open, om 19.30 uur begint het concert. Het 17de eeuwse interieur is nog 100% intact en er is geen verwarming en elektriciteit. Bezoek een kaarslichtconcert en geniet van live jazz, klezmer of klassieke muziek. Deze maand: Het Amsterdams Andalusisch Orkest; een samenwerkingsproject tussen Amsterdamse en Marokkaanse muzikanten. Het orkest richt zich op de gemeenschappelijke muzikale wortels van moslims en joden in het middeleeuwse Andalusië. In die periode is de arabo andalus ontstaan, waarin volksmuziek, mystieke spiritualiteit en improvisatie een rol spelen. Via deze link boek je ofwel een ticket voor alleen het concert ofwel een combinatieticket voor het kaarslichtdiner én -concert.

De Bucket Big Band in Casablanca

Datum en tijd: 16 januari 2020 van 20.30 tot 23.00 uur
Bucket Big Band in Casablanca MuziekLocatie: Casablanca Muziek
Gratis entree
Feestje bouwen? Sfeertje nodig? Dan is de Bucket Big Band de geschikte band. Denk bij dan niet aan In the Mood van de band van Glenn Miller, of aan een traditionele jazz-bigband... Ze spelen funk, Afrikaanse kwela’s, pop, ska, Latin, blues. Het maakt niet uit waar de muziek vandaan komt, zij zorgen er wel voor dat je er niet stil bij kunt blijven zitten of staan.

PopQuiz

Popquiz ZiltDatum en tijd: 16 januari 2020 om 20.30 uur
Locatie: Café Zilt
Elke derde donderdag van de maand is het weer tijd voor de PopQuiz in cafe ZILT; inmiddels al bijna tien jaar een begrip en wel van legendarische proporties. Deelname is gratis en toch zijn er ook prijsjes te winnen. Komt allen want gezellig en leuk. Reserveren is niet mogelijk dus kom op tijd want vol is vol.

Nationale Tulpendag

Tulpenfestijn op de DamDatum: 18 januari 2020 om 13:00 uur
Locatie: De Dam, Amsterdam
In Amsterdam wordt elk jaar in januari tijdens de Nationale Tulpendag de officiële aftrap gegeven voor het tulpenseizoen. Iedereen mag gratis op de Dam tulpen plukken in een speciaal aangelegde pluktuin. Kom naar de Dam op de opening van De Nationale Tulpendag.

NHM vertelt: Jacques Grishaver

Datum en tijd: 19 januari 2020 van 12.00 tot 13.00 uur
NHM verteltLocatie: Nationaal Holocaust Museum
Toegang gratis met entreekaartje
Elke maand deelt een getuige zijn of haar herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog aan de hand van een interview met Esther Göbel, projectmedewerker Joods Cultureel kwartier. Het zijn bijzondere gesprekken in aanwezigheid van publiek. De gesprekken worden vastgelegd op video en zijn in het Kenniscentrum van het Joods Cultureel kwartier te bekijken. Op 19 januari spreekt Jacques Grishaver (1942) over onderduik, zijn werk voor het Nederlands Auschwitz Comité en zijn initiatief van het Holocaust Namenmonument.

Workshop: schilderen als Rembrandt

Datum en tijd: 19 januari 2020 van 13.00 tot 17.00 uur
Locatie: Museum Het Rembrandthuis
Workshop Schilderen als RembrandtKosten: € 59,00 per persoon, incl. alle workshopmaterialen, rondleiding, koffie/thee, excl. toegang tot het museum
Talent is aangeboren, maar techniek kun je leren. Dus grijp je kans en schrijf je in voor een workshop van de VrijeAcademie, waarin je onder begeleiding van een professionele kunstdocent een stilleven leert opbouwen zoals Rembrandt en tijdgenoten dat deden. Geen schildercursus, maar een kennismaking met zeventiende-eeuwse technieken en materialen. Voorafgaand aan de workshop krijg je een rondleiding door de tentoonstelling Laboratorium Rembrandt. Rembrandts techniek ontrafeld in Museum Het Rembrandthuis. Er is een laboratoriumachtige setting gecreëerd, waarin nieuwe inzichten in de hand van de meester worden blootgelegd. De afgelopen jaren zijn diverse kunstwerken van Rembrandt door wetenschappers en restauratoren aan nieuwste materieel-technisch onderzoeksmethoden onderworpen. Dit heeft verrassende en baanbrekende resultaten opgeleverd. Klik hier voor meer informatie en inschrijving.

Cursus: Jodendom voor beginners

Cursus Jodendom voor beginnersDatum en tijd: 19 januari 2020 van 14.00 tot 16.00 uur
Locatie: Auditorium van het Joods Historisch Museum
Kosten: € 15,00 per persoon, exclusief een entreekaartje
Altijd al meer willen weten over Joodse geschiedenis, feestdagen en rituelen? Op zondag 19 januari behandelt Leo Mock de jaarcyclus van het jodendom. Ons leven is een reis door de tijd. Op deze reis markeren we bepaalde momenten als bijzonder: een verjaardag, een huwelijksdag, de geboorte van een kind, enzovoorts. In het jodendom probeert men aan de tijd een extra dimensie van heiligheid te geven door middel van een speciale kalender. De tijd wordt ingedeeld in weken waarin elke zevende dag een bijzondere is (sjabbat) en elke eerste dag van de nieuwe maand een klein feestje is. Deze middag vertelt Leo Mock over de Joodse feestdagen en andere bijzondere dagen in het jodendom. Lees meer over en reserveer hier je ticket voor deze cursus.

Amsterdam Amstel Vaart

Datum en tijd: 19 januari 2020 van 14.30 tot 17.30 uur
Amsterdam AmstelvaartLocatie: Jordanese Feestboot
Kosten: € 29,50 per persoon, excl. drankjes (+ 3,25 pp overheidsheffingen)
Alléén op iedere eerste en derde zondagmiddag van de maand, dé Amsterdam Amstelvaart. Vaarroute IJ - Oosterdok - Nieuwe Herengracht - Amstel vice versa. Op de Amstel met de Hermitage, theater Carré, het Amstel- hotel, de Magere Brug en de de Hogesluis. Bij mooi weer krioelt het letterlijk van de bootjes en pieremachochels op de Amstel. Met onderweg een aflevering van de enige échte en unieke Amsterdamse Muziekbingo. Meezingen mag en de winnaar gaat met een échte hoofdprijs naar huis! Reserveer of vraag meer informatie door contact met ons op te nemen.

Bernie's Bounce Live in Thijssen

Bernie's Bounce Live in Café ThijssenDatum en tijd: 19 januari 2020, van 17.00 tot 20.00 uur
Locatie: Café Thijssen
Gratis entree
Laid-back New Orleans Jazz in de Jordaan: deze in Amsterdam gevestigde internationale muzikanten verzorgen "sweet vibes of bouncy music" uit de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw. In een intieme samenstelling van een trompet, banjo, bass en wasbord spelen zij bescheidenerwijs terwijl ze toch aanwezig genoeg zijn om iedereen te laten swingen!

Whiskyproeverij op inschrijving

Whiskyproeverij ziltDatum en tijd: 19 januari 2020 vanaf 17.00 uur
Locatie: Café Zilt
Kosten: € 39,00 per persoon
Hij is er weer: de whiskyproeverij met open inschrijving bij Café ZILT! Iedere derde zondag van de maand kan je ook alleen, met z'n tweeën of drieën deelnemen en met andere geïnteresseerden alle ins en outs van whisky te weten komen; gastheer Michael vertelt je dit graag met heel veel passie. Deze proeverij is tevens een speciale Bourbon & Blues editie, met live Blues muziek! Een aanrader! Neem voor reservering contact met ons op. Groepen vanaf vier personen kunnen een privé whiskyproeverij reserveren op een gewenst moment in overleg. 

Quiz Nights januari

pubquizDatum en tijd: 20 januari 2020, van 20.00 tot 23.00 uur
Locatie: Café Thijssen
Kosten: € 2,50 per persoon
Iedere maandagavond organiseert Café Thijssen een heuse pubquiz, onder leiding van quizmaster Sjoerd. In acht razendspannende rondes (incl. een beeld- en een muziekronde) zullen de deelnemende teams (2-5 personen) getoetst worden op hun algemene kennis... werkelijk alles kan aan bod komen tijdens deze Quiz Night! Het winnende team wint magnums Big Chouffe of bierpakketten. Meedoen? Meld je aan via de Facebookpagina van Café Thijssen.

Biggles Big Band in Casablanca Muziek

Datum en tijd: 20 januari 2020 van 21.00 tot 23.30 uur
Locatie: Casablanca Muziek
Gratis entree
Biggles Big Band in Casablanca MuziekDe Amsterdamse Biggles Big Band is een 25-koppig jazz orkest, gedirigeerd door Adrie Braat (muzikant bij de vermaarde Dutch Swing College band sinds 1988) en speelt muziek uit het glorierijke swing-tijdperk, reproduceert de magische klanken van beroemde muzikanten zoals Glenn Miller, Tommy Dorsey, Count Basie, Duke Ellington en jazz zangers als Frank Sinatra en Dean Martin. Het orkest bestaat uit 4 trompetten, 4 trombones, 5 saxofoons, gitaar, piano, contrabas en slagwerk en zang. Bij optredens wordt een strijkkwartet geintegreerd in de band, dat de zangnummers extra cachet geeft, en dat maakt elke uitvoering tot een bijzondere muzikale ervaring!

Oliebollen Quiz 2019

Datum en tijd: 21 januari 2020, van 20.00 tot 23.00 uur
Locatie: Café Thijssen
Oliebollen Quiz 2019Kosten: € 2,50 per persoon
2️0️2️0️... het lijkt een eeuwigheid geleden. Maar dat is niet zo; de oliebollen zijn pas nét taai geworden. Maar wat weet jij nog over 2019? Wat is er in godsnaam gebeurd in het voorbije jaar, tussen het eten, werken, eten, slapen, eten (en herhaal) door? Wie zijn er geboren? Wie hebben het loodje gelegd? Welke sporttriomfen zijn er door wie gevierd? Jazeker, er is verdomd veel gebeurd in 365 dagen... Quizmaster Bram gaat jullie deze avond stevig aan de tand voelen. Be prepared! Verder werkt het exact hetzelfde als de reguliere quiz nights, behalve dat de vragen louter in het Nederlands gesteld worden. Hopelijk tot dinsdag de 21e! Meedoen? Meld je aan via de Facebookpagina van Café Thijssen.

80's + 90's Bingo

80's + 90's BingoDatum en tijd: 22 januari 2020 van 19.30 tot 22.45 uur
Locatie: De Prael
Kosten: € 25,00
Zin in een te gek 80s+90s Bingo feestje waar je niet alleen alle top hits uit die tijd voorbij hoort komen, maar ook nog eens kans maakt op fantastische prijzen? Reserveer dan snel voor deze lekkere muzikale trip down memory lane! Erbij zijn? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Let op: reserveer en wees op tijd! Er wordt een 'no-show, no-go'-beleid gehanteerd. Heb je gereserveerd en kun je niet, of kom je met minder personen? Geen probleem, maar laat het even weten!

Gypsy Jazz met trio Hady Mouallem

gypsy jazz met trio Hady Mouallem in Kapitein ZepposDatum en tijd: 23 januari 2020 om 20.30 uur (zaal open om 20.00 uur)
Locatie: Kapitein Zeppos
Kosten: € 15,00 per persoon
In het kader van DJANGOAMSTERDAM presenteert Kapitein Zeppos het trio Hady Mouallem (viool), Fred Marques Da Costa (gitaar) en Martijn van den Brink (contrabas). Dit ter viering van de geboortedag van Stéphane Grappelli, op 26 januari 1908. Voor diegenen die de evenknie van Django willen eren treedt Hady op in een trio bezetting, de formule waarmee Stéphane zijn evolutie van toon, timing en frasering heeft vervolmaakt. Fred Marques Da Costa komt voor deze gelegenheid speciaal hiervoor naar Nederland vanuit Granada. Koop hier je tickets.

De Bucket Big Band in Casablanca

Datum en tijd: 23 januari 2020 van 20.30 tot 23.00 uur
Bucket Big Band in Casablanca MuziekLocatie: Casablanca Muziek
Gratis entree
Feestje bouwen? Sfeertje nodig? Dan is de Bucket Big Band de geschikte band. Denk bij dan niet aan In the Mood van de band van Glenn Miller, of aan een traditionele jazz-bigband... Ze spelen funk, Afrikaanse kwela’s, pop, ska, Latin, blues. Het maakt niet uit waar de muziek vandaan komt, zij zorgen er wel voor dat je er niet stil bij kunt blijven zitten of staan.

Chinees Nieuwjaar Amsterdam

Chinees Nieuwjaar Zeedijk Nieuwmarkt AmsterdamDatum: 25 januari 2020
Locatie: Chinatown Amsterdam
Chinees Nieuwjaar wordt in Amsterdam groots gevierd op zaterdag 25 januari. Officieel begint het jaar van de rat op 24 januari. Dit is de officiële planning:
Zaterdag 25 januari: om 12.00 uur start de traditionele leeuwendans bij de Boedhistische Tempel op de Zeedijk. Hierna zal de leeuw verder gaan over de Zeedijk en de Geldersekade. Een aantal Chinese ondernemers hangt een krop sla boven de deur, die de leeuw zal oppakken en weer uitspugen; hiermee wordt de hoop op een voorspoedig nieuwjaar uitgedrukt. De leeuwendans gaat gepaard met trommelmuziek en vuurwerk, waarbij het belangrijk is dat de leeuw alle 'windhoeken' bezoekt voor een gelukkig nieuwjaar. Afhankelijk van hoe snel de stoet zich beweegt, duurt het spektakel tot 14.00/14.30 uur. Voor goed zicht raden wij aan op tijd te komen want het is vaak erg druk.
Dinsdag 28 januari wordt het Chinees Nieuwjaar nogmaals groots gevierd op de Dam. Hier zullen leeuwendansen en drakendansen opgevoerd worden, met demonstraties van Kung Fu en Tai Chi. Een bekende artiest zal een optreden verzorgen en we verwachten heel veel vuurwerk: een 400.000 klapper en mooi siervuurwerk. Vanaf ca. 18.30 uur begint het spektakel en als het écht donker is komt het vuurwerk.

Lezing: Einsatzgruppen

Lezing: EinsatzgruppenDatum en tijd: 26 januari 2020 van 13.30 tot 15.00 uur
Locatie: Nationaal Holocaust Museum
Toegang gratis met entreekaartje
Ter gelegenheid van de Holocaust Memorial Day op 27 januari geeft Dr. Karel Berkhoff een lezing over de Einsatzgruppen. De Einsatzgruppen waren speciale Duitse eenheden die verantwoordelijk waren voor de dood van naar schatting anderhalf miljoen joden tijdens de Holocaust door middel van massa-executies, vooral in bezet Oost-Polen en de voormalige Sovjet-Unie. Deze ‘Holocaust door kogels’ bereikte een absoluut dieptepunt op 29 en 30 september 1941 toen in Babi Jar in Oekraïne meer dan 33.000 joden werden vermoord. Dr. Karel Berkhoff is senior-onderzoeker bij het NIOD, heeft zich gespecialiseerd in onderzoek naar de Holocaust in de Oekraïne en is Chief Historian van het nieuw in te richten Babyn Yar Holocaust Memorial Center.

Lezing: Wie is de man op Rembrandts portret?

Datum en tijd: 26 januari 2020 van 15.00 tot 16.00 uur
Locatie: Museum Het Rembrandthuis
Lezing: Wonderlijke watermerkenGratis te bezoeken bij een entreekaart voor het museum
Hoe kom je erachter wie iemand op een portret is? Met deze vraag houdt Leonore van Sloten, conservator van Museum Het Rembrandthuis, zich regelmatig bezig. Zo ook in het geval van Rembrandts portret uit 1637 dat nu te zien is in de tentoonstelling Laboratorium Rembrandt. Doorgaans wordt de man op dit portret geïdentificeerd als de Amsterdamse predikant Eleasar Swalmius, maar is hij het wel zeker? In deze lezing zal Leonore van Sloten alle ‘mitsen en maren’ van de traditionele identificatie bespreken en je meenemen in haar spannende onderzoek. Deze lezing is gratis te bezoeken met een entreeticket voor het museum, en vindt plaats op de 4e etage van de moderne museumvleugel. Voorafgaand en na afloop van de lezing is er gelegenheid om de tentoonstelling "Laboratorium Rembrandt. Rembrandts techniek ontrafeld." te bezoeken. Inschrijven voor de lezing kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Quiz Nights januari

pubquizDatum en tijd: 27 januari 2020, van 20.00 tot 23.00 uur
Locatie: Café Thijssen
Kosten: € 2,50 per persoon
Iedere maandagavond organiseert Café Thijssen een heuse pubquiz, onder leiding van quizmaster Sjoerd. In acht razendspannende rondes (incl. een beeld- en een muziekronde) zullen de deelnemende teams (2-5 personen) getoetst worden op hun algemene kennis... werkelijk alles kan aan bod komen tijdens deze Quiz Night! Het winnende team wint magnums Big Chouffe of bierpakketten. Meedoen? Meld je aan via de Facebookpagina van Café Thijssen.

S(w)ing Along

S(w)ing along met de Biggles Big Band in Casablanca MuziekDatum en tijd: 27 januari 2020 van 21.00 tot 23.30 uur
Locatie: Casablanca Muziek
Gratis entree
Iedere laatste maandag van de maand (behalve juli en augustus) kan je lekker meezingen met The Biggles Big Band. Vraag Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en kom deze avond mee z(w)ingen.

De Veerkampjes Bingo

Chateau BingoDatum en tijd: 29 januari 2020 van 19.30 tot 22.45 uur
Locatie: De Prael
Kosten: € 25,00
Haal je tijgerprint outfit maar uit de kast en kom langs bij deze supergezellige Veerkampjes Bingo, waarbij je kans maakt op beestachtig goede prijzen! En natúúrlijk zijn de enige échte Hanny & Ton Veerkamp ook van de partij! Erbij zijn? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Let op: reserveer en wees op tijd! Er wordt een 'no-show, no-go'-beleid gehanteerd. Heb je gereserveerd en kun je niet, of kom je met minder personen? Geen probleem, maar laat het even weten!

De West End Big Band in Casablanca

Datum en tijd: 29 januari 2020 van 20.30 tot 23.00 uur
West End Big Band in Casablanca MuziekLocatie: Casablanca Muziek
Gratis entree
De West end Big Band is een fullsize big band met zeer enthousiaste muzikanten. Zangeres Evelien Meijer zorgt voor een showelement maar is met haar prachtige stem vooral de spreekwoordelijke ‘icing on the cake’. Onder leiding van de meestertrompettist Gerard Kleijn weet de bigband iedereen de dansvloer op te krijgen. Het repertoire komt rechtstreeks Amerikaanse traditie van Ella Fitzgerald, Frank Sinatra en Nat King Cole.

Amsterdam Oude Stad logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@amsterdamoudestad.nl